Project

One Broadway Lobby

One Broadway Lobby

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company

Project Description

  • Repositioning the 4,500-sf lobby in the One Broadway office tower introduces a vibrant, welcoming space for people to connect, collaborate, and recharge.
  • In a unique departure from traditional lobby design, comfortable seating and a spacious communal worktable offer alternative workspaces for visitors and building tenants.
  • Wall treatments, furniture, light fixtures, and drapery create definition in the open space. Acoustical solutions include a wall of fabric-wrapped tiles, acoustic tiles that disappear into each ceiling waffle, and large area rugs.
  • A wall-sized glass garage door swings open to connect the adjacent restaurant to the lobby, adding to warm and welcoming atmosphere.

Photos © Adrian Wilson

Comfortable seating areas provide opportunities for coworking and conversation or quiet work.
Laptop tables turn the seating banquette into an alternative workspace
The wall-sized garage door opens to connect the lively restaurant to the lobby area.
Banquette seating with felt-wrapped acoustical tiles
artwork relected in table
Project

Auerbach Center at Boston Landing

Auerbach Center at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: Boston Celtics, NB Development Group, LLC

Project Description

  • Named for the legendary Celtics coach, the 70,000-sf Auerbach Center at Boston Landing dramatically cantilevers toward a major commuter highway atop a mixed-use building that is elegantly massed as a skewed stack of three two-story elements.
  • Lighting, materials, and color considerations purposefully chosen to help simulate game-day experiences; the practice courts feature the team’s signature red oak parquet flooring.
  • Highlights include a sports science lab, training/recovery facilities, a therapeutic floatation tank, and a medical room with bone-imaging capability. Court-embedded “force-and-motion” floor plates collect data on player performance.

Photographer: © Robert Benson

view of weight room looking into courts at Celtics' practice facility
view from office perch over practice courts
locker room at Celtics' practice facility
spa facilities at Celtics' practice facility
detail of stacked massing for Auerbach Center
Project

Cathedral of the Holy Cross

Cathedral of the Holy Cross

Boston, Massachusetts
Client: Archdiocese of Boston

Project Description

  • Originally consecrated in 1875, the Cathedral of the Holy Cross measures 364 feet long, 90 feet wide, and 120 feet high from the finished basement floor to the ridge of the nave attic.
  • Renovation of the Cathedral’s sanctuary and nave created a more expansive environment that brought the congregants closer to the altar.
  • New floor finishes, refreshed interior finishes, new liturgical appointments and furnishings, and restored historical paint details reinvigorated the interiors.
  • All of the Cathedral’s restored stained glass windows were illuminated with backlighting, while discretely placed, all-LED lighting fixtures introduced more light into the interiors.
  • Designers integrated new mechanical, electrical, and plumbing systems, including first-ever air conditioning for the sanctuary and nave, and fire protection systems.

Photos: © Robert Benson and George Martell

Cathedral of the Holy Cross evening exterior
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior sanctuary and baptismal font
Cathedral of the Holy Cross columns with discreet LED lighting
Project

Citizens Bank Corporate Campus

Citizens Bank Corporate Campus

Johnston, Rhode Island
Client: Citizens Bank

Project Description

  • 123-acre activity-based campus design convenes 3,000 employees from disparate location into a unified complex that supports a diverse range of private and collaborative work environments.
  • Complex consists of an 800-seat contact center, two four-story office wings, and an amenities building, all joined by a central connector building/main entrance.
  • A comprehensive graphics program brands both the corporate buildings as well as the campus with bold, eye-catching displays featuring core Citizens’ messaging.
  • Sustainability highlights include high-efficiency energy and lighting systems throughout the campus, composting and waste oil recovery system in the cafeteria, and a centralized waste-processing program to handle recycling and trash.

Photographer: Evan Joseph

rooflines reminiscent of barns
Technology bar at Citizens Bank Corporate Campus
connector hallway at Citizens Bank Corporate Campus
office areas at Citizens Bank Corporate Campus
Cafeteria at Citizens Bank Corporate Campus
Project

Charles River Associates Chicago

Charles River Associates Chicago

Chicago, Illinois
Client: Charles River Associates

Project Description

  • Transformed the consulting firm’s existing 35,620-sf office into a welcoming, daylight-filled, productive environment with a balance of private workspaces and collaborative gathering areas.
  • Adapted CRA’s standardized real estate metrics developed by Elkus Manfredi and implemented for other CRA office redesigns in Boston, New York, and Washington, D.C.
  • Created a visually-arresting staircase in the heart of the office that physically and emotionally connects the two floors and reflects light deep into the office.
  • Kindled collegiality and collaboration among staff by co-locating junior and senior colleagues in work neighborhoods and relocating the office’s café to staircase’s base.

Photographer: © Andrew Bordwin

coworkers having casual meeting in office cafe
coworkers having a conversation walking down open and airy office stairs
Chicago skyline through open office stairs and office cafe
employees sit by window in office cafe
blue writable wall in office area
Project

Equinox Fitness Center at One Seaport Square

Equinox Fitness Center at One Seaport Square

Boston, Massachusetts
Client: Equinox

Project Description

  • This luxury health and fitness lifestyle club occupies 35,000-square feet in the podium of The Benjamin.
  • Designers created a monumental staircase to connect ground-level reception/retail areas with members-only lounge, flexible work areas, and fitness spaces on level three.
  • Boutique design blurs the lines between live/work/play and reflects a modern sensibility that is “globally informed, yet locally grounded.”

Photographer: Andrew Bordwin

Project

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

Boston, Massachusetts
Client: University of Massachusetts Building Authority, Capstone Development Partners

Project Description

  • 263,000-square-foot, certified-LEED-NC Gold facility comprised of two buildings framing a new pedestrian path leading into the heart of the school’s Columbia Point campus.
  • Including 1,077 beds, this first residence hall in the campus’ history offers a diverse mix of room types organized around distinct living communities.
  • The facility also accommodates several multi-purpose spaces, conference rooms for group study, administrative offices, and a 500-seat dining hall.

Photographer: Robert Benson and Bruce T. Martin (dorm room)

Project

Meriel Marina Bay

Meriel Marina Bay

Quincy, Massachusetts
Client: Hines, Redgate Development

Project Description

  • This amenity-rich, mixed-use residential complex offers 352 apartments in an oceanside community just south of downtown Boston.
  • The firm designed all common areas, including the lobbies, club rooms, lounges, fitness center, and kitchen/café spaces.
  • Design touches, like a handmade felted wool wall-covering, lends softness while the colors throughout the space transition from rich ocean hues to earthy tones.

Photographer: Andrew Bordwin

Award

Honorable Mention – Illumination Awards

Illuminating Engineering Society, Boston and Rhode Island Section, 2019

Award

Finalist – Residential Development Interiors

World Interior News, 2018

Project

One Seaport

One Seaport

Boston, Massachusetts
Client: Berkshire Group, WS Development, Boston Global Investors

Project Description

  • Two separate, interactive mixed-use buildings covering two city blocks, each building with a three-story base of retail, restaurant, and entertainment venues.
  • Atop the two podia are two 22-story residential towers offering 832 apartments, including nearly 100 “innovation units.”
  • Generous amenities include a 24-hour concierge, underground parking, bicycle storage, and an 8,000-square-foot common space, a business center, fitness center, and a play area for pets.
  • Provides 24/7, pedestrian-friendly street life to this rapidly growing neighborhood.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors) and Mark Flannery (exteriors)

Project

Draper

Draper

Cambridge, Massachusetts
Client: Draper

Together with Elkus Manfredi, we are creating the next generation of Draper — collaborative, collegial, entrepreneurial, fostering open innovation while maintaining strict security protocols demanded by our work.”

Elizabeth Mora

Chief Administrative Officer, Vice President of Finance and Administration

Project Description

  • Reinvented the 456,055-square-foot headquarters—organized around a new steel and glass atrium—to create a more open work environment ripe for spontaneous exchanges.
  • The atrium transforms a previously outdoor plaza into a vibrant space that fosters collaboration and exploration both with a public side and an employee-only side.
  • Interior executive area features a 4:1 ratio of open workstations to private offices, all of which are glass-fronted to reduce hierarchy and maintain transparency across all departments.
  • Daylight reaches deep into all work areas, and pops of bright color infuse the offices with vitality.

Photographer: Jasper Sanidad, Andrew Bordwin, and Eric Laignel

Read Project Description

Award

Illuminating Engineering Society

Boston and Rhode Island Section

The Edwin F. Guth Memorial Award for Interior Lighting Design