Project

WHOOP Headquarters

WHOOP Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: WHOOP

Project Information

  • A clean, modern, minimal aesthetic for this workplace interior design projects the tech-company’s entrepreneurial energy. Highly transparent workspaces puts the company’s commitment to technology and fitness on display.
  • The flexible, high-tech workspace includes a variety of formal and informal spaces for collaboration and entertaining clients as well as workstations for developing and testing its award-winning, wearable fitness tracker.
  • Building on the functionality and success of the original workplace finished in 2018, Elkus Manfredi designed an expansion in 2020 to add additional workspace as well as amenity spaces for clients and employees.

Photography © Andrew Bordwin

View from lobby looking into exercise room
Boardroom at WHOOP
A workstation looking into a glass-walled meeting room
Looking over a device display case into an exercise room
Cafe space in WHOOP headquarters
Project

White Elephant Palm Beach

White Elephant Palm Beach

Palm Beach, Florida
Client: New England Development

Project Description

  • The comprehensive design for this reimagined historic property introduces a new aesthetic to Palm Beach: Effortlessly refined, gracious with a touch of wit, and filled with 20th and 21st-century original artwork curated especially for the White Elephant Palm Beach.
  • As the new sister hotel to New England Development’s White Elephant Nantucket, this Palm Beach destination is a contemporary interpretation of Mediterranean revival architecture that supports the same meticulous standard of service for its sophisticated global guests.
  • Built in the 1920s and designated a historic landmark in 1980, designers reimagined the venerable structure to create a gracious four-story hotel with 13 rooms and 19 suites.
  • Black-and-white awnings and black trim against a fresh white stucco finish highlight the classic architecture while lending a contemporary look to the structure.
  • Interiors are infused with layered finishes and patterns, custom-made furniture, and historic details all set against a palette of soft warm and cool neutrals that capture the quality of Palm Beach light.

Photography: Chi-Thien Nguyen/Elkus Manfredi Architects

Seating area in the lobby parlor
Breakfast area in the gallery of White Elephant Palm Beach with artwork by Bernhard Buhmann flanking a historic fireplace
A two-room suite with a seating area in forground and behind pocket-sliding doors a bedroom
new pool in the courtyard of White Elephant Palm Beach incorporates two historic wing walls as privacy screens for sunbathers
A guest room's outdoor space that faces the courtyard features historic walls with scalloped details and the discrete glass additions to the top that bring them up to code
Project

401 Park Repositioning

401 Park Repositioning

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • Opened in 1928, the 1M-square-foot Sears Roebuck & Co. store, warehouse, and distribution center was a retail powerhouse until Sears abandoned the building in 1988.
  • Now called 401 Park, the historic landmark is once again a neighborhood cornerstone, paying homage to the Fenway’s legacy while serving as a dynamic day/night destination for visitors, workers, and residents.
  • The mixed-use hub links Boston’s Fenway and Longwood Medical neighborhoods by activating common areas on the garage level, ground-floor lobby, and second-floor atria and lobby as well as the exterior realm.
  • Design solutions include creating a new social entry space, stripping interiors to reveal the building’s authentic character, creating a custom railing with Boston-centric names and places, creating a space for the 25,000-sf Time Out Market food hall, and introducing public art inside and out.

Photos: © Robert Benson and Connie Zhou

Architects created a grand atrium at 401 Park but cutting away sections of floor plate and revealing the building's industrial character
The three-level iron staircase leads from the ground-floor lobby up to the second level lobby with two office atria, or down to underground parking.
Stairwell in atrium at 401 Park
An extension of the second level lobby overlooks the constant activity in Time Out Market, as does the office space on the right-hand side.
The project's one-acre community park—"The Green"—is a transformed parking lot. A green oasis that welcomes the public, artist Nicole Eisenman's playful outdoor sculpture, "Sketch for a Fountain," anchors a corner, while Time Out Market's outdoor terrace enlivens the building edge.
Project

Publicis Groupe

Publicis Groupe

Boston, Massachusetts
Client: Publicis Groupe

Project Information

  • Publicis Groupe’s new 215,000-sf workplace was co-created with its 1,500 employees and our designers to reflect the identities and cultures of several different companies coming together for the first time.
  • The result is a flexible, 100% activity-based workplace that supports employee choice of where and how to work, while consistent floor plans unify the entire workplace.
  • Every floor features a joy space—an informal café on each floor that reflects the brand’s culture and preferences and provides an inviting space to collaborate, relax, and find inspiration.
  • Common amenity spaces include a grand two-story amphitheater, a makers lab, a conference center with reconfigurable walls, and a spacious top-floor café with a rooftop terrace for employees to come together for a meal, meeting, or functions.

Photography © Eric Laignel

A two-story amphitheatre at Publicis Groups allows for all-staff meetings and presentations
Top-floor communal cafe space at Publicis Groupe
Touch-down work setting for casual meetings or brainstorming with views of Post Office Square
Work neighborhood with variety of work stations for employees to choose from
Work terrace on Level 10 at Publicis Groupe in Boston
Project

Aetna

Aetna

Wellesley, Massachusetts
Client: Aetna

Project Information

  • The new 80,000-sf office space supports the health company’s marketing and communications team with an inspiring, natural light-filled, collaborative environment.
  • Designers applied a “resi-mercial” approach to create a space that integrates the comfort of a modern residential aesthetic into highly specific and sophisticated work functions.
  • Designed with staff health and wellness in mind, every space type is ergonomically designed, from meeting rooms and individual offices to the wide range of informal spaces.
  • The spacious café filled with natural light helps to foster a sense of one cohesive community, allowing all staff to spontaneously connect and collaborate with each other.

Photography © Connie Zhou

Work stations with custom millwork lattice
A seating area for casual meetings in the pink lounge
Seating area in communal cafe
Seating detail in cafe
Project

Stockton University

Stockton University

Atlantic City, New Jersey
Client: Stockton University, AC Devco

Project Description

  • The nearly 216,500-square-foot, 533-bed residence hall sits along Atlantic City’s iconic boardwalk and offers ground floor retail uses and multiple outdoor amenity spaces for students.
  • The entire site is raised above the boardwalk level by two feet and includes ample rain gardens, reducing the impact of potential storm surge and increased rainfall due to climate change.
  • The residence hall also features a highly sustainable building envelope with a thermally broken green girt system and high-performance glass, both of which reduce the overall energy load on the building.
  • First floor amenities include a living room, fitness center, study rooms, lounge, and a monumental stair leading to a second floor common area. The apartment-style dorms on floors two through five include units from studios to six beds.

Photos © Tim Dinofa

Vieo on Atlantic Avenue
Looking out to courtyard from common room
Common room by fireplace
Student dorm room
Private bedroom
Project

One Broadway Lobby

One Broadway Lobby

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company

Project Description

  • Repositioning the 4,500-sf lobby in the One Broadway office tower introduces a vibrant, welcoming space for people to connect, collaborate, and recharge.
  • In a unique departure from traditional lobby design, comfortable seating and a spacious communal worktable offer alternative workspaces for visitors and building tenants.
  • Wall treatments, furniture, light fixtures, and drapery create definition in the open space. Acoustical solutions include a wall of fabric-wrapped tiles, acoustic tiles that disappear into each ceiling waffle, and large area rugs.
  • A wall-sized glass garage door swings open to connect the adjacent restaurant to the lobby, adding to warm and welcoming atmosphere.

Photos © Adrian Wilson

Comfortable seating areas provide opportunities for coworking and conversation or quiet work.
Laptop tables turn the seating banquette into an alternative workspace
The wall-sized garage door opens to connect the lively restaurant to the lobby area.
Banquette seating with felt-wrapped acoustical tiles
artwork relected in table
Project

Auerbach Center at Boston Landing

Auerbach Center at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: Boston Celtics, NB Development Group, LLC

Project Description

  • Named for the legendary Celtics coach, the 70,000-sf Auerbach Center at Boston Landing dramatically cantilevers toward a major commuter highway atop a mixed-use building that is elegantly massed as a skewed stack of three two-story elements.
  • Lighting, materials, and color considerations purposefully chosen to help simulate game-day experiences; the practice courts feature the team’s signature red oak parquet flooring.
  • Highlights include a sports science lab, training/recovery facilities, a therapeutic floatation tank, and a medical room with bone-imaging capability. Court-embedded “force-and-motion” floor plates collect data on player performance.

Photographer: © Robert Benson

view of weight room looking into courts at Celtics' practice facility
view from office perch over practice courts
locker room at Celtics' practice facility
spa facilities at Celtics' practice facility
detail of stacked massing for Auerbach Center
Project

Cathedral of the Holy Cross

Cathedral of the Holy Cross

Boston, Massachusetts
Client: Archdiocese of Boston

Project Description

  • Originally consecrated in 1875, the Cathedral of the Holy Cross measures 364 feet long, 90 feet wide, and 120 feet high from the finished basement floor to the ridge of the nave attic.
  • Renovation of the Cathedral’s sanctuary and nave created a more expansive environment that brought the congregants closer to the altar.
  • New floor finishes, refreshed interior finishes, new liturgical appointments and furnishings, and restored historical paint details reinvigorated the interiors.
  • All of the Cathedral’s restored stained glass windows were illuminated with backlighting, while discretely placed, all-LED lighting fixtures introduced more light into the interiors.
  • Designers integrated new mechanical, electrical, and plumbing systems, including first-ever air conditioning for the sanctuary and nave, and fire protection systems.

Photos: © Robert Benson and George Martell

Cathedral of the Holy Cross evening exterior
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior sanctuary and baptismal font
Cathedral of the Holy Cross columns with discreet LED lighting
Project

Citizens Bank Corporate Campus

Citizens Bank Corporate Campus

Johnston, Rhode Island
Client: Citizens Bank

Project Description

  • 123-acre activity-based campus design convenes 3,000 employees from disparate location into a unified complex that supports a diverse range of private and collaborative work environments.
  • Complex consists of an 800-seat contact center, two four-story office wings, and an amenities building, all joined by a central connector building/main entrance.
  • A comprehensive graphics program brands both the corporate buildings as well as the campus with bold, eye-catching displays featuring core Citizens’ messaging.
  • Sustainability highlights include high-efficiency energy and lighting systems throughout the campus, composting and waste oil recovery system in the cafeteria, and a centralized waste-processing program to handle recycling and trash.

Photographer: Evan Joseph

rooflines reminiscent of barns
Technology bar at Citizens Bank Corporate Campus
connector hallway at Citizens Bank Corporate Campus
office areas at Citizens Bank Corporate Campus
Cafeteria at Citizens Bank Corporate Campus