Project

Samuels & Associates Headquarters

Samuels & Associates Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • This contemporary corporate headquarters reflects the company’s commitment to urban adaptive re-use by celebrating the 8,600-sf space’s industrial past as an automotive garage.
  • Design touches speak to the building’s history as well as the authentic, creative culture of the company and its entrepreneurial founder and chairman.
  • Four different meeting spaces off the welcoming reception area allow for private client meetings, and then can be opened up to create a larger space for entertaining and events.
  • Functional, comfortable workspaces accommodate 100 employees with a variety of public and private work areas.

Photographer: Eric Laignel

side table detail with plant in vase
Project

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston, Massachusetts
Client: Boston University

It is exciting to have this new state-of-the-art theater as the centerpiece for the role that the students and faculty of the School of Theatre play in infusing the arts into our campus.”

Robert A. Brown

President, Boston University

Project Description

  • The 75,000-sf facility unifies the College of Fine Arts School of Theatre with features that support all aspects of theatre production and performance arts.
  • Innovative building materials contribute to the architecturally stunning façade that elevates the university’s presence on Commonwealth Avenue.
  • Program elements include a 21,000-square-foot multi-functional studio theatre for an audience of 250; a Production Center that houses paint, set, and scene shops; plus faculty offices and teaching spaces.

Photographer: Robert Benson & Eric Laignel

Read Project Description

Facade detail of the BU Booth Theatre
Rear exterior of BU Booth Theatre
Hallway in th e BU Booth Theatre
Set production and painting area in the BU Booth Theatre
students working in studio
Project

Van Ness Office

Van Ness Office

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Van Ness is a microcosm of the best of Boston. It has taken the neighborhood to a whole new level, bringing together a dynamic mix of professionals who live in its contemporary and striking residences, and those who work within its flexible office spaces. We are seeing a total transformation of the blocks between Van Ness and Boylston Streets with new restaurants and appealing retail continuing to sprout up, which is a testament to the impact of this project.”

Joel Sklar

President and Principal at Samuels & Associates

Project Description

  • This 239,000-sf, eight-story commercial tower provides contemporary workplaces within the 870,000-sf mixed-use Van Ness development in Boston’s Fenway neighborhood.
  • Partner to the Van Ness residence tower, the office tower offers open floor plans, high ceilings, inspiring views, and a lush landscaped fifth-floor terrace.
  • Three levels of underground parking provide 534 parking spaces.

Photographer: Chuck Choi (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

Office Lobby Seating
Office Lobby Seating Area
Project

International Law Firm

International Law Firm

Boston, Massachusetts

Project Description

  • Design of this contemporary international law office was developed through a workplace consulting program that distilled firm culture and identified functional requirements and optimal work styles.
  • The reconfigurable environment promotes teamwork, maximizes space use, and provides the privacy needed by an international law practice.
  • A two-level workplace accommodates evolving needs, balances private offices and conference areas, integrates a technology-based library, and includes a case room and record storage designed for fast material retrieval.

Photographer: Adrian Wilson

Boardroom
Office
Project

Spa at the LINQ Hotel & Casino

Spa at the LINQ Hotel & Casino

Las Vegas, Nevada
Client: Caesars Entertainment

Project Description

  • Unexpected textures, motifs, and colors create a refreshing, meditative environment for reflection and relaxation in this 15,000-sf spa.
  • A one-of-a-kind oasis, the spa hosts treatment rooms, a full-service salon, eucalyptus steam rooms, relaxation chambers, spacious locker/shower areas, and the only salt room in the city.
  • Curated design details create a soothing space; highlights include the honeycomb backsplash in the treatment rooms, wood-textured concrete, and the punched-tin entry wall.

Photographer: Andrew Bordwin

Spa Locker Room
Spa Lounge Chairs
Project

Raptor Group

Raptor Group

Boston, Massachusetts
Client: James Pallotta Raptor Group

Project Description

  • Raptor Group’s headquarters functions as workspace, art gallery, and social setting.
  • Industrial materials that celebrate the harborfront, such as reclaimed wood, polished concrete, and exposed ceilings, juxtaposed with refined elements including detailed millwork and felt wall finishes create a sophisticated gallery-like environment.
  • Collaboration zones with writable wall surfaces, employee café, and fitness center are all venues for informal interaction and collaboration.

Photographer: Jasper Sanidad

Project

The Verb Hotel

The Verb Hotel

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

The Verb Hotel is a character. It’s authentic. It has rock and roll experience. With our history, we are in tune with the beat of the Fenway, which gives us the confidence to be a little rebellious. It’s in our nature to have fun, to be genuine, to be memorable, to make you smile. Check in, tune out.”

Robin Brown

Principal, Spot On Ventures

Project Description

  • Inspired by its mid-century motor inn roots, the renovation of this two-story 93-key hotel in Boston’s Fenway neighborhood celebrates the area’s famed rock scene from the ‘60s to the ‘90s.
  • The transformation of this 1959 Howard Johnson’s motel creates a quirky, friendly, contemporary hotel while retaining its original footprint surrounding the rebuilt courtyard pool.
  • The new lobby’s rock-era details include authentic rock memorabilia; guestrooms feature retro-inspired lighting, art, and furniture.

Photography: Adrian Wilson, Andrew Bordwin

Read Project Description

Award

Boston Preservation Alliance

Preservation Achievement Award

Award

Hospitality Design Magazine

Finalist – Boutique/Lifestyle Hotel 

Award

Retail Design Institute

Innovation Award in Historic Preservation – International Store Design Awards

The Verb Hotel Entry
The Verb Hotel Room
The Verb Hotel Pool Room
The Verb Hotel Evening Balcony Fenway park
The Verb Hotel Pool
Project

New Balance Headquarters

New Balance Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

The headquarters is a space where our associates can thrive and the brand can continue to grow, fulfilling its promise by pushing forward to deliver the best in innovative footwear and apparel.”

Jim Davis

CEO, New Balance

Project Description

  • The 250,000-sf headquarters anchors a new 14-acre health and wellness district in Boston Landing.
  • The headquarters is the first LEED v2009 CS Platinum project in U.S. to achieve all Indoor Environmental Quality credits and third worldwide.
  • The new workplace features flexible, open, non-hierarchical workspace, large employee cafeteria, café, showrooms, and a community park.

Photographer: Robert Benson (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The once underutilized and fractured neighborhood has become a new cohesive health and wellness district for the City of Boston, thanks to the benchmarking design of the new home for New Balance.”

Hal Munger AIA, LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

New Balance HQ Cafeteria
New Balance HQ Cafe
New Balance HQ Timeline
New Balance HQ Entry Lawn
New Balance HQ night
Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail
Project

The LINQ Hotel & Casino

The LINQ Hotel & Casino

Las Vegas, Nevada
Client: Caesars Entertainment

The LINQ Hotel underwent a transformative renovation led by Elkus Manfredi, creating a property that appeals to the millennial customer through cutting-edge design, placemaking, and technology.”

Mike Salzman

Director of Development, Caesars Entertainment

Project Description

  • A reinvention of the former Imperial Palace hotel, the 2,250-room LINQ is an entirely transformed experience designed for millennials, the newest generation of Las Vegas guests.
  • Operational throughout the redesign and renovation, the new experience offers social connection, high-end technology, and a bold, graphic style; fresh, modern rooms feature floor-to-ceiling windows and Vegas-centric custom art.
  • Located on the Strip, the reimagined hotel now has a “living room” that welcomes guests into its social heart upon arrival and guides them to check-in, VIP lounge, gaming, and a luminescent lobby bar.

Photographer: Andrew Bordwin, pool exterior courtesy Caesars Entertainment

Read Project Description

The LINQ Hotel Casino reception desk
The LINQ Hotel Casino Bar Niche
The LINQ Hotel Casino Reception Seating
The LINQ Hotel Casino Jackpot Graphic
The LINQ Hotel Casino Room Graphic Sequins