Project

The Americana at Brand

The Americana at Brand

Glendale, California
Client: Caruso Affiliated

Project Description

  • An eight-block mixed-use redevelopment, this thriving family lifestyle destination revitalizes its neighborhood and provides 600,000 sf of stores and restaurants, 338 residences, a 1.6‑acre park, and parking.
  • Planned along Brand Boulevard and around a new park, the development includes active street-level shops and restaurants.
  • New and existing streets connect the site with its surrounding urban context; sidewalks are wide, with specialty paving, planting, and lighting.

Photographer: RMA Architectural Photographers

Award

Pacific Coast Builders Conference

Gold Nugget Grand Award

Award

California Redevelopment Association

Award of Excellence — Mixed-Use Development

Award

International Council of Shopping Centers US Design and Development Awards

Innovative Design and Development of a New Mixed-Use Project

Americana at Brand Caruso Way
Americana at Brand Cinema Fountain
Americana at Brand Cinema 2
Americana at Brand Americana Way
Americana at Brand pool
Project

New Balance Headquarters

New Balance Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

The headquarters is a space where our associates can thrive and the brand can continue to grow, fulfilling its promise by pushing forward to deliver the best in innovative footwear and apparel.”

Jim Davis

CEO, New Balance

Project Description

  • The 250,000-sf headquarters anchors a new 14-acre health and wellness district in Boston Landing.
  • The headquarters is the first LEED v2009 CS Platinum project in U.S. to achieve all Indoor Environmental Quality credits and third worldwide.
  • The new workplace features flexible, open, non-hierarchical workspace, large employee cafeteria, café, showrooms, and a community park.

Photographer: Robert Benson (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The once underutilized and fractured neighborhood has become a new cohesive health and wellness district for the City of Boston, thanks to the benchmarking design of the new home for New Balance.”

Hal Munger AIA, LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

New Balance HQ Cafeteria
New Balance HQ Cafe
New Balance HQ Timeline
New Balance HQ Entry Lawn
New Balance HQ night
Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail
Project

Pfizer at Six Ten Main/MIT

Pfizer at Six Ten Main/MIT

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company, Pfizer

Project Description

  • Designed for optimum flexibility, this 597,000-sf, two-building research and development campus provides new laboratories and offices for Pfizer and further enriches Kendall Square’s world-leading life science cluster.
  • With a program that includes street-level retail, offices, and laboratory/research facilities, the campus also provides parking for 650 cars on three levels below-grade.
  • Pfizer’s research facilities fill the seven-story South Building and most of the North Building, accommodating the company’s neuroscience, cardiovascular, metabolic, BTX, and endocrine disease research units.
  • Other tenants include CRISPR Therapeutics, LabCentral, KSQ Therapeutics, Bayer LifeHub Boston, Casebia Therapeutics, and Pfizer’s Centers for Therapeutic Innovation.

Photographer: Chuck Choi

Six Ten Main Street coutryard
Six Ten Main Street South Facade
Six Ten Main Street Colonade
Six Ten Main Street East Facade
Project

The Innovation and Design Building

The Innovation and Design Building

Boston, Massachusetts
Client: Jamestown LP

Project Description

  • The master plan for this repositioned 1.4‑million-sf former U.S. Army warehouse in Boston’s Seaport creates a dynamic district for innovators and designers; Elkus Manfredi also designed three tenant fit-outs in the repositioned building — Elkus Manfredi Architects’ office, Jamestown and Boston Art.
  • The transformed eight-story industrial building features cohesive signage and branding, and an animated pop-up market environment along its 1,400-foot-long pedestrian loading dock — now a promenade.
  • The first floor houses retail tenants in sync with the innovator/maker theme; upper floors are home to design, technology, and manufacturing.

Photographers: Chuck Choi, Jamestown LP

Innovation and Design Building Dry Dock Aerial
Innovation and Design Building Dry Dock Entrance
Innovation and Design Building
Innovation and Design Building Lobby
Innovation and Design Building Hallway
Project

Potamus Trading

Potamus Trading

Boston, Massachusetts
Client: Potamus Trading LLC

Project Description

  • Headquarter interiors for entrepreneurial high-tech financial services firm is set on Boston Harbor.
  • Space streamlines workflow, flexes with firm growth, and works as a magnet for top talent.
  • Staff have quick access to trading floor from every area; kitchen supports informal collaboration/client entertaining; reception desk doubles as DJ booth; acoustically separate gaming room allows staff to unwind after markets close.

Photographer: Garrett Roland, Jasper Sanidad

Award

World Interiors News

Finalist – Workspace Interiors 

Potamus Trading Reception DJ Party
Potamus Trading Phone Room
Potamus Trading Graffiti Conference
Potamus Trading Sitting Area Private Office
Project

Las Vegas City Hall

Las Vegas City Hall

Las Vegas, Nevada
Client: City of Las Vegas, Forest City Commercial Group

It’s certainly a beautiful building that every citizen in Las Vegas can be proud of.  It is only the beginning of the transformation of Las Vegas — and the entire community — into the world-class city it deserves to become.”

Carolyn Goodman

Mayor of Las Vegas

Project Description

  • The new Las Vegas City Hall communicates the goal of transparent government by opening out to the city with a street-level program that accommodates daily civic programming.
  • The LEED-NC Gold-certified building is dedicated to sustainability, featuring strategies including a solar panel rooftop, glass with integrated shading technology, and landscape photovoltaic canopies that shade the plaza and act as energy-generating “trees.”
  • The design tells the story of the city’s past, present, and future sources of energy: the Council Chamber’s form is inspired by the desert springs that were the original source of water; the main façade is a metaphor for the Colorado River, which generates the City’s energy at Hoover Dam; and the photovoltaic trees generate energy from the sun, the city’s future source of renewable energy.

Photographer: Brad Feinknopf

Read Project Description

Award

Finalist – Public Sector Interiors Award

World Interiors News, 2013

Award

Project of the Year

American Public Works Association, 2013

Award

Merit Award

Collaboration of Design + Art Awards, 2013

Award

Mayor’s Urban Design Award

City of Las Vegas, 2012

Las Vegas City Hall Lobby
Las Vegas City Hall dusk
Project

New York Genome Center

New York Genome Center

New York, New York
Client: New York Genome Center

Project Description

  • The New York Genome Center is the headquarters for an independent nonprofit consortium representing 18 world-class research institutions.
  • This 150,000-sf headquarters provides genomic sequencing laboratories and research facilities on seven floors of an existing building, allowing for future expansion. Amenities include a training center, 190-seat auditorium, and 100-seat café.
  • Labs, offices, and common areas feature demountable partitions, moveable lab furniture, and interchangeable plug-and-play utility systems for easy reconfiguration.

Photographer: David Joseph

New York Genome Center Auditorium
New York Genome Center Open Meeting
New York Genome Center Extraction Laboratory
New York Genome Center Sequencing Lab
New York Genome Center stair
Project

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

Project Description

  • Designed to National Hockey League standards, this official practice arena for the Boston Bruins is a central component of Boston Landing, a mixed-use health and performance campus in Boston’s Brighton neighborhood.
  • Designed to accommodate 650 spectators for professional Bruins practice, amateur and intercollegiate competition, and public events, the 74,000-sf arena and and training facility includes retail space, a concessions concourse, function rooms, and the Bruins non-gameday home.
  • The 220-foot-long curtain wall creates a dramatic presence for the Bruins on the Massachusetts Turnpike at a location highly visible to commuters entering and exiting Boston. The arena is connected to 80 Guest Street, a 180,000-sf office building, and New Balance Headquarters by a landscaped terrace.

Photographer: Robert Benson

Warrior Ice Arena Looking outside to restaurant
Warrior Ice Arena Public Cubby Area
Warrior Ice Arena Bruins Gym
Warrior Ice Arena Bruins Locker Room
Warrior Ice Arena Reception Lobby
Project

Vertex Pharmaceuticals Global Headquarters

Vertex Pharmaceuticals Global Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: The Fallon Company, Vertex Pharmaceuticals

Project Description

  • Fifteen-story building for global pharmaceutical campus creates 424,000 sf of research, laboratory, and office space, and 18,000 sf of retail and restaurant space.
  • Lab design and interior design for the entire 1.18-million-sf campus promotes free-flowing communication and scientific discovery.
  • Welcoming environment offers daylit research and laboratory facilities, open workstations, private offices, five types of collaboration space, centrally located employee “living rooms” on each office floor, and a 500-person café with a roof terrace overlooking Boston Harbor.

Photographer: Chuck Choi

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The tallest height was located at the periphery of the Fan Pier development, and its low-rise component was utilized to address the impact on the public realm and to create a massing relief at the center of Fan Pier. The curving of the upper component responds to the views from within the building and acknowledges the potential obstruction to Boston Harbor views from the neighboring buildings.”

Christian Galvao

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

Vertex Pharmaceuticals Cafeteria
Vertex Pharmaceuticals Lpunge
Vertex Pharmaceuticals Lab 2
Vertex Pharmaceuticals Laboratory