Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail
Project

The LINQ Hotel & Casino

The LINQ Hotel & Casino

Las Vegas, Nevada
Client: Caesars Entertainment

The LINQ Hotel underwent a transformative renovation led by Elkus Manfredi, creating a property that appeals to the millennial customer through cutting-edge design, placemaking, and technology.”

Mike Salzman

Director of Development, Caesars Entertainment

Project Description

  • A reinvention of the former Imperial Palace hotel, the 2,250-room LINQ is an entirely transformed experience designed for millennials, the newest generation of Las Vegas guests.
  • Operational throughout the redesign and renovation, the new experience offers social connection, high-end technology, and a bold, graphic style; fresh, modern rooms feature floor-to-ceiling windows and Vegas-centric custom art.
  • Located on the Strip, the reimagined hotel now has a “living room” that welcomes guests into its social heart upon arrival and guides them to check-in, VIP lounge, gaming, and a luminescent lobby bar.

Photographer: Andrew Bordwin, pool exterior courtesy Caesars Entertainment

Read Project Description

The LINQ Hotel Casino reception desk
The LINQ Hotel Casino Bar Niche
The LINQ Hotel Casino Reception Seating
The LINQ Hotel Casino Jackpot Graphic
The LINQ Hotel Casino Room Graphic Sequins
Project

Potamus Trading

Potamus Trading

Boston, Massachusetts
Client: Potamus Trading LLC

Project Description

  • Headquarter interiors for entrepreneurial high-tech financial services firm is set on Boston Harbor.
  • Space streamlines workflow, flexes with firm growth, and works as a magnet for top talent.
  • Staff have quick access to trading floor from every area; kitchen supports informal collaboration/client entertaining; reception desk doubles as DJ booth; acoustically separate gaming room allows staff to unwind after markets close.

Photographer: Garrett Roland, Jasper Sanidad

Award

World Interiors News

Finalist – Workspace Interiors 

Potamus Trading Reception DJ Party
Potamus Trading Phone Room
Potamus Trading Graffiti Conference
Potamus Trading Sitting Area Private Office
Project

Ink Block

Ink Block

Boston, Massachusetts
Client: National Development

Ink Block is a game changer, not only in the South End, but in the entire City of Boston. Elkus Manfredi’s design of the seven individual buildings that form the block has a fresh urban edge that is a catalyst for a thriving new neighborhood.”

Ted Tye

Principal, National Development

Project Description

  • This 463,000-sf mixed-use hub was developed on 6.2‑acre industrial site that was once home to the Boston Herald.
  • Five residential buildings, a hotel, and ground floor retail combine to create a dynamic 24/7 urban neighborhood.
  • Re-envisioned block honors site’s history and links formerly disconnected industrial and residential neighborhoods.
  • Three rental and two condominium buildings are each designed with a different aesthetic vernacular to appeal to multiple tenant profiles.

Gustav Hoiland (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Pattern and texture are of critical design interest to me. More than mere surface treatment, they add depth, vitality, and meaning to architecture.”

Honor Merceret LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

Karen Sakey
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

My favorite part of Ink Block is the strong vision for the site and the design concepts developed for each building. We took inspiration from the industrial history of the site, the printing presses from the Boston Herald factory, the cartoons from the newspaper funnies — the list goes on. Overall it was a fun, collaborative process with the client, and the concept drove our design to be a success!”

Karen Sakey  IIDA, LEED AP ID+C

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Ink Block Dinner Party
Ink Block Sepia Lobby Seating
Ink Block Sepia Roof Terrace
Project

Las Vegas City Hall

Las Vegas City Hall

Las Vegas, Nevada
Client: City of Las Vegas, Forest City Commercial Group

It’s certainly a beautiful building that every citizen in Las Vegas can be proud of.  It is only the beginning of the transformation of Las Vegas — and the entire community — into the world-class city it deserves to become.”

Carolyn Goodman

Mayor of Las Vegas

Project Description

  • The new Las Vegas City Hall communicates the goal of transparent government by opening out to the city with a street-level program that accommodates daily civic programming.
  • The LEED-NC Gold-certified building is dedicated to sustainability, featuring strategies including a solar panel rooftop, glass with integrated shading technology, and landscape photovoltaic canopies that shade the plaza and act as energy-generating “trees.”
  • The design tells the story of the city’s past, present, and future sources of energy: the Council Chamber’s form is inspired by the desert springs that were the original source of water; the main façade is a metaphor for the Colorado River, which generates the City’s energy at Hoover Dam; and the photovoltaic trees generate energy from the sun, the city’s future source of renewable energy.

Photographer: Brad Feinknopf

Read Project Description

Award

Finalist – Public Sector Interiors Award

World Interiors News, 2013

Award

Project of the Year

American Public Works Association, 2013

Award

Merit Award

Collaboration of Design + Art Awards, 2013

Award

Mayor’s Urban Design Award

City of Las Vegas, 2012

Las Vegas City Hall Lobby
Las Vegas City Hall dusk
Project

Van Ness Residences

Van Ness Residences

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Van Ness is a microcosm of the best of Boston. It has taken the neighborhood to a whole new level, bringing together a dynamic mix of professionals who live in its contemporary and striking residences, and those who work within its flexible office spaces. We are seeing a total transformation of the blocks between Van Ness and Boylston Streets with new restaurants and appealing retail continuing to sprout up, which is a testament to the impact of this project.”

Joel Sklar

President and Principal, Samuels & Associates

Project Description

  • This 116,160-sf tower with 172 apartments is the residential component of the 870,000-sf mixed-use Van Ness development, a major component in the revitalization of Boston’s Fenway neighborhood.
  • The nine-story building, built atop a four-level retail podium, features signature residential design and amenities, including a rooftop terrace, fourth-level landscaped terrace, plus a fitness center, gaming lounge, TV lounge, and executive conference room.

Photographer: Chuck Choi (exteriors), Garrett Roland (interiors), Jasper Sanidad (interiors)

Read Project Description

Emily Bulkeley
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The design was inspired by the Emerald Necklace, a continuous chain of nine public parks intertwined within Boston’s Fenway neighborhood. The reception area invites the outdoors in with an explosion of lush green living walls accompanied by natural timber and floral jewel-tone materials. The custom bronze welcome desk, showcasing a raised map of the surrounding neighborhood, grounds the space.”

Emily Bulkeley

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

 

Van Ness Residences Reception Lobby Green Wall
Van Ness Residences Ground Floor Elevator
Van Ness Residences Amenity Bar
Van Ness Residences Terrace
Van Ness Residences Roof Deck
Project

Aloft Boston Seaport

Aloft Boston Seaport

Boston, Massachusetts
Client: Marriott International

We were thrilled to introduce both Aloft and Element to Boston. With their distinctive positioning and smart, modern design, these two popular global brands offer tremendous appeal to travelers visiting Boston’s rapidly-growing Seaport District.”

Richard Galvin

President & CEO, Commonwealth Ventures LLC

Project Description

  • Built on a three-acre site next to the Boston Convention and Exhibition Center in Boston’s Seaport District, the 13-story, 330-room Aloft hotel is a welcoming beacon designed for hip, tech-savvy guests.
  • Planned and designed in tandem with its neighbor, Element Boston Seaport, Aloft’s design aligns with the brand guidelines of Starwood (now part of Marriott International), while creating a “unique-to-Boston” destination and strengthening the urban fabric of its D Street corridor site.
  • The first floor lobby offers options for unwinding, socializing, and recharging; an expanded program of event and meeting space lines the hotel’s full-length second-level promenade, and 8,000-sf of street-level retail animates the pedestrian environment.

Photographer: Andrew Bordwin

Read Project Description

Award

Marriott CONNECT Conference

Global Design Best – Custom Project

Aloft Hotel Stair Above Common Lobby
Aloft Hotel Exterior Patio
Project

The Paramount Center

The Paramount Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

The vision for Emerson is to develop the coolest, hippest, most compelling destination in downtown. The Paramount Center is truly a center for creative collaboration among students, faculty, performers, and the public. As the College had originally hoped, this facility is fully realizing its important role at the heart of Emerson’s mission.”

Lee Pelton

President, Emerson College

Project Description

  • A key component of Emerson’s new campus in Boston’s Theatre District, this 39,200-sf, mixed-use development joined together new construction with the landmarked Paramount Theatre and adjacent Arcade building, plus a neighboring backlot.
  • The Center incorporates the renovated Paramount Theatre, a black box theatre, a scene/prop shop, rehearsal spaces, classrooms, a sound stage, a film screening room, plus a 262-bed residence hall and 150-seat streetfront restaurant.
  • The renovated Paramount Theatre is now a 590-seat live-performance space used for performances by both students and professional artists from all over the world through the ArtsEmerson program.

Photographer: Peter Vanderwarker

Read Project Description

Award

Preservation Honor Award 

National Trust for Historic Preservation, 2011

Award

Paul E Tsongas Award

Preservation Massachusetts, 2011

Award

Merit Award

United States Institute of Theater Technology, 2011

Award

Design Excellence Award – Venues

Live Design Magazine, 2011

Award

Awards of Merit – Exterior and Interior Lighting

Illuminating Engineering Society, 2011

Award

New England Design Award

American Institute of Architects, New England Chapter, 2010

Award

Preservation Achievement Award – Significant Rehabilitation / Restoration

Boston Preservation Alliance, 2010

Award

Honor Award for Design Excellence

Boston Society of Architects, 2010

Award

Building Project of the Year – Renovation / Modernization Less Than $100 Million

Construction Managers Association of America – New England Chapter, 2010

Award

Best of 2010, Project of the Year – Renovation / Restoration

New York Construction Magazine, 2010

The Paramount shop
The Paramount
The Paramount
The Paramount
The Paramount
Project

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

Project Description

  • Designed to National Hockey League standards, this official practice arena for the Boston Bruins is a central component of Boston Landing, a mixed-use health and performance campus in Boston’s Brighton neighborhood.
  • Designed to accommodate 650 spectators for professional Bruins practice, amateur and intercollegiate competition, and public events, the 74,000-sf arena and and training facility includes retail space, a concessions concourse, function rooms, and the Bruins non-gameday home.
  • The 220-foot-long curtain wall creates a dramatic presence for the Bruins on the Massachusetts Turnpike at a location highly visible to commuters entering and exiting Boston. The arena is connected to 80 Guest Street, a 180,000-sf office building, and New Balance Headquarters by a landscaped terrace.

Photographer: Robert Benson

Warrior Ice Arena Looking outside to restaurant
Warrior Ice Arena Public Cubby Area
Warrior Ice Arena Bruins Gym
Warrior Ice Arena Bruins Locker Room
Warrior Ice Arena Reception Lobby
Project

WS Development

WS Development

Chestnut Hill, Massachusetts
Client: WS Development

Our culture has not changed, but this new space brings that culture front and center. People who came to see us in our old space didn’t get that. Now they do.”

Samantha David

COO, WS Development

Project Description

  • Corporate headquarters features high ceilings and warm wood finishes, supports teamwork, and reflects firm’s focus on social innovation.
  • Two-level open floor plan brings employees together in a sophisticated, welcoming “neighborhood” of natural gathering nodes.
  • Layout and design supports a strategic cultural transition to a more collaborative and innovative business model.

Photographer: Jasper Sanidad

Read Project Description

WS Development Stairs in Kitchen
WS Development Kitchen
WS Development Conference Room
WS Development private offices