Project

401 Park Repositioning

401 Park Repositioning

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • Opened in 1928, the 1M-square-foot Sears Roebuck & Co. warehouse and distribution center was a retail powerhouse until Sears abandoned the building in 1988.
  • Now called 401 Park, the historic landmark is once again a neighborhood cornerstone, paying homage to the Fenway’s legacy while serving as a dynamic day/night destination for visitors, workers, and residents.
  • The mixed-use hub links Boston’s Fenway and Longwood Medical neighborhoods by activating common areas on the garage level, ground-floor lobby, and second-floor atria and lobby as well as the exterior realm.
  • Design solutions include creating a grand atrium lobby, stripping interiors to reveal the building’s industrial character, creating a custom railing with Boston-centric names and places, creating a space for the 25,000-sf Time Out Market food hall, and introducing public art inside and out.

Photos: © Robert Benson and Connie Zhou

Architects created a grand atrium at 401 Park but cutting away sections of floor plate and revealing the building's industrial character
The three-level iron staircase leads from the ground-floor lobby up to the second level lobby with two office atria, or down to underground parking.
Stairwell in atrium at 401 Park
An extension of the second level lobby overlooks the constant activity in Time Out Market, as does the office space on the right-hand side.
The project's one-acre community park—"The Green"—is a transformed parking lot. A green oasis that welcomes the public, artist Nicole Eisenman's playful outdoor sculpture, "Sketch for a Fountain," anchors a corner, while Time Out Market's outdoor terrace enlivens the building edge.
Project

Publicis Groupe

Publicis Groupe

Boston, Massachusetts
Client: Publicis Groupe

Project Information

  • Publicis Groupe’s new 215,000-sf workplace was co-created with its 1,500 employees and our designers to reflect the identities and cultures of several different companies coming together for the first time.
  • The result is a flexible, 100% activity-based workplace that supports employee choice of where and how to work, while consistent floor plans unify the entire workplace.
  • Every floor features a joy space—an informal café on each floor that reflects the brand’s culture and preferences and provides an inviting space to collaborate, relax, and find inspiration.
  • Common amenity spaces include a grand two-story amphitheater, a makers lab, a conference center with reconfigurable walls, and a spacious top-floor café with a rooftop terrace for employees to come together for a meal, meeting, or functions.

Photography © Eric Laignel

A two-story amphitheatre at Publicis Groups allows for all-staff meetings and presentations
Top-floor communal cafe space at Publicis Groupe
Touch-down work setting for casual meetings or brainstorming with views of Post Office Square
Work neighborhood with variety of work stations for employees to choose from
Work terrace on Level 10 at Publicis Groupe in Boston
Project

Citizens Bank Corporate Campus

Citizens Bank Corporate Campus

Johnston, Rhode Island
Client: Citizens Bank

Project Description

  • 123-acre activity-based campus design convenes 3,000 employees from disparate location into a unified complex that supports a diverse range of private and collaborative work environments.
  • Complex consists of an 800-seat contact center, two four-story office wings, and an amenities building, all joined by a central connector building/main entrance.
  • A comprehensive graphics program brands both the corporate buildings as well as the campus with bold, eye-catching displays featuring core Citizens’ messaging.
  • Sustainability highlights include high-efficiency energy and lighting systems throughout the campus, composting and waste oil recovery system in the cafeteria, and a centralized waste-processing program to handle recycling and trash.

Photographer: Evan Joseph

rooflines reminiscent of barns
Technology bar at Citizens Bank Corporate Campus
connector hallway at Citizens Bank Corporate Campus
office areas at Citizens Bank Corporate Campus
Cafeteria at Citizens Bank Corporate Campus
Project

Emerson College: Dining Center

Emerson College: Dining Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • Totaling 18,000 square feet and seating 550, the Dining Center’s two distinct levels are connected by a grand open staircase.
  • The upper level designed for daytime use connects to the street and Boston Common, the lower level provides a safe, College-controlled environment particularly in the evening.
  • Seating on both levels features multiple food stations, providing diverse options including vegan, ethnic, fusion, casual, comfort, and other styles of cuisine.
  • Demonstrates a creative reinvention/restoration of three long-underutilized retail spaces on the College’s Theatre District campus

Photographer: Peter Vanderwarker

Project

Draper

Draper

Cambridge, Massachusetts
Client: Draper

Together with Elkus Manfredi, we are creating the next generation of Draper — collaborative, collegial, entrepreneurial, fostering open innovation while maintaining strict security protocols demanded by our work.”

Elizabeth Mora

Chief Administrative Officer, Vice President of Finance and Administration

Project Description

  • Reinvented the 456,055-square-foot headquarters—organized around a new steel and glass atrium—to create a more open work environment ripe for spontaneous exchanges.
  • The atrium transforms a previously outdoor plaza into a vibrant space that fosters collaboration and exploration both with a public side and an employee-only side.
  • Interior executive area features a 4:1 ratio of open workstations to private offices, all of which are glass-fronted to reduce hierarchy and maintain transparency across all departments.
  • Daylight reaches deep into all work areas, and pops of bright color infuse the offices with vitality.

Photographer: Jasper Sanidad, Andrew Bordwin, and Eric Laignel

Read Project Description

Award

Illuminating Engineering Society

Boston and Rhode Island Section

The Edwin F. Guth Memorial Award for Interior Lighting Design

Project

Emerson College: Two Boylston Place

Emerson College: Two Boylston Place

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • 18-story, 375-bed residence hall offers suites, single, double, and triple student residences in the heart of the college’s growing campus in Boston’s historic Theatre District.
  • Features five themed, destination common rooms that address the urban campus’s need for indoor and outdoor communal student spaces.
  • Designed to achieve LEED-NC Gold while preserving and incorporating the façade of an historic Ancient Landmark Building into the new structure.

Photographer: Peter Vanderwarker

Project

Pier 4

Pier 4

Boston, Massachusetts
Client: Tishman Speyer Properties

Project Description

  • Mixed use office building with 20,000 square feet of rentable retail space on the ground floor and 367,400 square feet of rentable, first-class office space on the upper 12 floors..
  • Ground floor activated with restaurants, cafes, shops, and a pass-through lobby that connects to the public Harborwalk.
  • Penthouse level includes a terrace on the northwest side of the building overlooking Boston Harbor and the city skyline.
  • The use of a non-interlocking curtainwall marks an architectural first in Boston, allowing each façade to interact with its neighbors.

Photographer: Magda Biernat

Team Member Spotlight

Each massing move and its correspondent façade responds to the surrounding exterior site elements. The most visible, the East façade, expresses dynamic, meandering movement that is achieved by the shifting of paired floors. These moves have been carefully studied to avoid any interlocking of the intersecting floors.”

Christian Galvao

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

Project

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston, Massachusetts
Client: Boston University

It is exciting to have this new state-of-the-art theater as the centerpiece for the role that the students and faculty of the School of Theatre play in infusing the arts into our campus.”

Robert A. Brown

President, Boston University

Project Description

  • The 75,000-sf facility unifies the College of Fine Arts School of Theatre with features that support all aspects of theatre production and performance arts.
  • Innovative building materials contribute to the architecturally stunning façade that elevates the university’s presence on Commonwealth Avenue.
  • Program elements include a 21,000-square-foot multi-functional studio theatre for an audience of 250; a Production Center that houses paint, set, and scene shops; plus faculty offices and teaching spaces.

Photographer: Robert Benson & Eric Laignel

Read Project Description

Facade detail of the BU Booth Theatre
Rear exterior of BU Booth Theatre
Hallway in th e BU Booth Theatre
Set production and painting area in the BU Booth Theatre
students working in studio
Project

New Balance Headquarters

New Balance Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

The headquarters is a space where our associates can thrive and the brand can continue to grow, fulfilling its promise by pushing forward to deliver the best in innovative footwear and apparel.”

Jim Davis

CEO, New Balance

Project Description

  • The 250,000-sf headquarters anchors a new 14-acre health and wellness district in Boston Landing.
  • The headquarters is the first LEED v2009 CS Platinum project in U.S. to achieve all Indoor Environmental Quality credits and third worldwide.
  • The new workplace features flexible, open, non-hierarchical workspace, large employee cafeteria, café, showrooms, and a community park.

Photographer: Robert Benson (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The once underutilized and fractured neighborhood has become a new cohesive health and wellness district for the City of Boston, thanks to the benchmarking design of the new home for New Balance.”

Hal Munger AIA, LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

New Balance HQ Cafeteria
New Balance HQ Cafe
New Balance HQ Timeline
New Balance HQ Entry Lawn
New Balance HQ night
Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail