Project

The St. Regis Residences, Boston

The St. Regis Residences, Boston

Boston, Massachusetts
Client: Cronin Development for The St. Regis Residences, Boston

Project Information

  • Overlooking Boston Harbor, the design of the twisting sculptural form of the St. Regis Residences, Boston, celebrates the forces of the sea and evokes the billowing sails of ships plying the harbor.
  • The 22-story building in Boston’s Seaport District is designed for LEED Silver certification with 114 condominiums, 10,000 square feet of restaurant space, and an underground garage.
  • A large open-air deck at ground level wraps around the building for public enjoyment, completing another segment of Boston’s Harborwalk.

Renderings: Neoscape and Elkus Manfredi Architects

Street level view of St. Regis Residences, Boston
Amenity Loung at the St. Regis Residences, Boston
Woman in bathingsuit at pool at the St. Regis Residences, Boston
View from inside the St. Regis Residences, Boston
View of St. Regis Residences, Boston, from B Street
Project

The Paramount at Miami Worldcenter

The Paramount at Miami Worldcenter

Miami, Florida
Client: Paramount Ventures

Project Information

  • The Paramount is a residential tower located at the heart of the vibrant mixed-use Miami Worldcenter, a 27-acre development master planned by Elkus Manfredi in downtown Miami.
  • The soaring curvilinear glass tower offers 570 residential units over 55 floors.
  • Its nine-story podium includes publicly accessible world-class retail and structured parking. A rooftop garden and pool deck, soccer pitch, and children’s play area is among the amenities available to residents.

Photos: PARAMOUNT Miami Worldcenter team and affiliates, © Kevin Vildósola / ODP Architecture and Design

View of pool looking up at The Paramount at Miami Worldcenter
View over the rooftop pool of the Miami skyline from The Paramount at Miami Worldcenter
Lobby at The Paramount Miamia Worldcenter
Interior living space at The Paramount Miami Worldcenter
Project

White Elephant Palm Beach

White Elephant Palm Beach

Palm Beach, Florida
Client: New England Development

Project Description

  • The comprehensive design for this reimagined historic property introduces a new aesthetic to Palm Beach: Effortlessly refined, gracious with a touch of wit, and filled with 20th and 21st-century original artwork curated especially for the White Elephant Palm Beach.
  • As the new sister hotel to New England Development’s White Elephant Nantucket, this Palm Beach destination is a contemporary interpretation of Mediterranean revival architecture that supports the same meticulous standard of service for its sophisticated global guests.
  • Built in the 1920s and designated a historic landmark in 1980, designers reimagined the venerable structure to create a gracious four-story hotel with 13 rooms and 19 suites.
  • Black-and-white awnings and black trim against a fresh white stucco finish highlight the classic architecture while lending a contemporary look to the structure.
  • Interiors are infused with layered finishes and patterns, custom-made furniture, and historic details all set against a palette of soft warm and cool neutrals that capture the quality of Palm Beach light.

Photography: Chi-Thien Nguyen/Elkus Manfredi Architects

Seating area in the lobby parlor
Breakfast area in the gallery of White Elephant Palm Beach with artwork by Bernhard Buhmann flanking a historic fireplace
A two-room suite with a seating area in forground and behind pocket-sliding doors a bedroom
new pool in the courtyard of White Elephant Palm Beach incorporates two historic wing walls as privacy screens for sunbathers
A guest room's outdoor space that faces the courtyard features historic walls with scalloped details and the discrete glass additions to the top that bring them up to code
Project

401 Park Repositioning

401 Park Repositioning

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • Opened in 1928, the 1M-square-foot Sears Roebuck & Co. warehouse and distribution center was a retail powerhouse until Sears abandoned the building in 1988.
  • Now called 401 Park, the historic landmark is once again a neighborhood cornerstone, paying homage to the Fenway’s legacy while serving as a dynamic day/night destination for visitors, workers, and residents.
  • The mixed-use hub links Boston’s Fenway and Longwood Medical neighborhoods by activating common areas on the garage level, ground-floor lobby, and second-floor atria and lobby as well as the exterior realm.
  • Design solutions include creating a grand atrium lobby, stripping interiors to reveal the building’s industrial character, creating a custom railing with Boston-centric names and places, creating a space for the 25,000-sf Time Out Market food hall, and introducing public art inside and out.

Photos: © Robert Benson and Connie Zhou

Architects created a grand atrium at 401 Park but cutting away sections of floor plate and revealing the building's industrial character
The three-level iron staircase leads from the ground-floor lobby up to the second level lobby with two office atria, or down to underground parking.
Stairwell in atrium at 401 Park
An extension of the second level lobby overlooks the constant activity in Time Out Market, as does the office space on the right-hand side.
The project's one-acre community park—"The Green"—is a transformed parking lot. A green oasis that welcomes the public, artist Nicole Eisenman's playful outdoor sculpture, "Sketch for a Fountain," anchors a corner, while Time Out Market's outdoor terrace enlivens the building edge.
Project

Stockton University

Stockton University

Atlantic City, New Jersey
Client: Stockton University, AC Devco

Project Description

  • The nearly 216,500-square-foot, 533-bed residence hall sits along Atlantic City’s iconic boardwalk and offers ground floor retail uses and multiple outdoor amenity spaces for students.
  • The entire site is raised above the boardwalk level by two feet and includes ample rain gardens, reducing the impact of potential storm surge and increased rainfall due to climate change.
  • The residence hall also features a highly sustainable building envelope with a thermally broken green girt system and high-performance glass, both of which reduce the overall energy load on the building.
  • First floor amenities include a living room, fitness center, study rooms, lounge, and a monumental stair leading to a second floor common area. The apartment-style dorms on floors two through five include units from studios to six beds.

Photos © Tim Dinofa

Vieo on Atlantic Avenue
Looking out to courtyard from common room
Common room by fireplace
Student dorm room
Private bedroom
Project

Auerbach Center at Boston Landing

Auerbach Center at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: Boston Celtics, NB Development Group, LLC

Project Description

  • Named for the legendary Celtics coach, the 70,000-sf Auerbach Center at Boston Landing dramatically cantilevers toward a major commuter highway atop a mixed-use building that is elegantly massed as a skewed stack of three two-story elements.
  • Lighting, materials, and color considerations purposefully chosen to help simulate game-day experiences; the practice courts feature the team’s signature red oak parquet flooring.
  • Highlights include a sports science lab, training/recovery facilities, a therapeutic floatation tank, and a medical room with bone-imaging capability. Court-embedded “force-and-motion” floor plates collect data on player performance.

Photographer: © Robert Benson

view of weight room looking into courts at Celtics' practice facility
view from office perch over practice courts
locker room at Celtics' practice facility
spa facilities at Celtics' practice facility
detail of stacked massing for Auerbach Center
Project

Citizens Bank Corporate Campus

Citizens Bank Corporate Campus

Johnston, Rhode Island
Client: Citizens Bank

Project Description

  • 123-acre activity-based campus design convenes 3,000 employees from disparate location into a unified complex that supports a diverse range of private and collaborative work environments.
  • Complex consists of an 800-seat contact center, two four-story office wings, and an amenities building, all joined by a central connector building/main entrance.
  • A comprehensive graphics program brands both the corporate buildings as well as the campus with bold, eye-catching displays featuring core Citizens’ messaging.
  • Sustainability highlights include high-efficiency energy and lighting systems throughout the campus, composting and waste oil recovery system in the cafeteria, and a centralized waste-processing program to handle recycling and trash.

Photographer: Evan Joseph

rooflines reminiscent of barns
Technology bar at Citizens Bank Corporate Campus
connector hallway at Citizens Bank Corporate Campus
office areas at Citizens Bank Corporate Campus
Cafeteria at Citizens Bank Corporate Campus
Project

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

Boston, Massachusetts
Client: University of Massachusetts Building Authority, Capstone Development Partners

Project Description

  • 263,000-square-foot, certified-LEED-NC Gold facility comprised of two buildings framing a new pedestrian path leading into the heart of the school’s Columbia Point campus.
  • Including 1,077 beds, this first residence hall in the campus’ history offers a diverse mix of room types organized around distinct living communities.
  • The facility also accommodates several multi-purpose spaces, conference rooms for group study, administrative offices, and a 500-seat dining hall.

Photographer: Robert Benson and Bruce T. Martin (dorm room)

Project

Emerson College: Dining Center

Emerson College: Dining Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • Totaling 18,000 square feet and seating 550, the Dining Center’s two distinct levels are connected by a grand open staircase.
  • The upper level designed for daytime use connects to the street and Boston Common, the lower level provides a safe, College-controlled environment particularly in the evening.
  • Seating on both levels features multiple food stations, providing diverse options including vegan, ethnic, fusion, casual, comfort, and other styles of cuisine.
  • Demonstrates a creative reinvention/restoration of three long-underutilized retail spaces on the College’s Theatre District campus

Photographer: Peter Vanderwarker

Project

One Seaport

One Seaport

Boston, Massachusetts
Client: Berkshire Group, WS Development, Boston Global Investors

Project Description

  • Two separate, interactive mixed-use buildings covering two city blocks, each building with a three-story base of retail, restaurant, and entertainment venues.
  • Atop the two podia are two 22-story residential towers offering 832 apartments, including nearly 100 “innovation units.”
  • Generous amenities include a 24-hour concierge, underground parking, bicycle storage, and an 8,000-square-foot common space, a business center, fitness center, and a play area for pets.
  • Provides 24/7, pedestrian-friendly street life to this rapidly growing neighborhood.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors) and Mark Flannery (exteriors)