Project

The Americana at Brand

The Americana at Brand

Glendale, California
Client: Caruso Affiliated

Project Description

  • An eight-block mixed-use redevelopment, this thriving family lifestyle destination revitalizes its neighborhood and provides 600,000 sf of stores and restaurants, 338 residences, a 1.6‑acre park, and parking.
  • Planned along Brand Boulevard and around a new park, the development includes active street-level shops and restaurants.
  • New and existing streets connect the site with its surrounding urban context; sidewalks are wide, with specialty paving, planting, and lighting.

Photographer: RMA Architectural Photographers

Award

Pacific Coast Builders Conference

Gold Nugget Grand Award

Award

California Redevelopment Association

Award of Excellence — Mixed-Use Development

Award

International Council of Shopping Centers US Design and Development Awards

Innovative Design and Development of a New Mixed-Use Project

Americana at Brand Caruso Way
Americana at Brand Cinema Fountain
Americana at Brand Cinema 2
Americana at Brand Americana Way
Americana at Brand pool
Project

The Shops and Restaurants at Hudson Yards

The Shops and Restaurants at Hudson Yards

New York, New York
Client: Related Urban Development, Goldman Sachs

Project Description

  • One-million-sf luxury retail podium provides a vibrant setting for 100-plus stores and unifies the multi-building Hudson Yards development on Manhattan’s West Side.
  • As the most publicly-experienced destination in Hudson Yards, this seven-story hub features non-linear circulation, distinct shopping districts, and a five-story, glass-walled atrium.
  • The podium’s penthouse-level anchor, Manhattan’s first Neiman Marcus store, invites shoppers to move upwards to explore the full extent of this vertical lifestyle experience.

Images courtesy Francis Dzikowski for Related Oxford

Project

The Verb Hotel

The Verb Hotel

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

The Verb Hotel is a character. It’s authentic. It has rock and roll experience. With our history, we are in tune with the beat of the Fenway, which gives us the confidence to be a little rebellious. It’s in our nature to have fun, to be genuine, to be memorable, to make you smile. Check in, tune out.”

Robin Brown

Principal, Spot On Ventures

Project Description

  • Inspired by its mid-century motor inn roots, the renovation of this two-story 93-key hotel in Boston’s Fenway neighborhood celebrates the area’s famed rock scene from the ‘60s to the ‘90s.
  • The transformation of this 1959 Howard Johnson’s motel creates a quirky, friendly, contemporary hotel while retaining its original footprint surrounding the rebuilt courtyard pool.
  • The new lobby’s rock-era details include authentic rock memorabilia; guestrooms feature retro-inspired lighting, art, and furniture.

Photography: Adrian Wilson, Andrew Bordwin

Read Project Description

Award

Boston Preservation Alliance

Preservation Achievement Award

Award

Hospitality Design Magazine

Finalist – Boutique/Lifestyle Hotel 

Award

Retail Design Institute

Innovation Award in Historic Preservation – International Store Design Awards

The Verb Hotel Entry
The Verb Hotel Room
The Verb Hotel Pool Room
The Verb Hotel Evening Balcony Fenway park
The Verb Hotel Pool
Project

New Balance Headquarters

New Balance Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

The headquarters is a space where our associates can thrive and the brand can continue to grow, fulfilling its promise by pushing forward to deliver the best in innovative footwear and apparel.”

Jim Davis

CEO, New Balance

Project Description

  • The 250,000-sf headquarters anchors a new 14-acre health and wellness district in Boston Landing.
  • The headquarters is the first LEED v2009 CS Platinum project in U.S. to achieve all Indoor Environmental Quality credits and third worldwide.
  • The new workplace features flexible, open, non-hierarchical workspace, large employee cafeteria, café, showrooms, and a community park.

Photographer: Robert Benson (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The once underutilized and fractured neighborhood has become a new cohesive health and wellness district for the City of Boston, thanks to the benchmarking design of the new home for New Balance.”

Hal Munger AIA, LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

New Balance HQ Cafeteria
New Balance HQ Cafe
New Balance HQ Timeline
New Balance HQ Entry Lawn
New Balance HQ night
Project

Rutgers Academic Building

Rutgers Academic Building

New Brunswick, New Jersey
Client: New Brunswick Development Corporation

Quality of life is important. These types of buildings help Rutgers market itself as the preeminent public research university in the region, and that translates to us being able to attract corporations — existing companies, start-ups, and entrepreneurs — to locate to New Brunswick, which in turn helps to create job growth.”

Chris Paladino

President, DEVCO (New Brunswick Development Corporation)

Project Description

  • The 211,518-sf Rutgers Academic Building connects the academic core of the University’s historic New Brunswick campus with the student residences of North Campus. Tiered interior spaces and a series of rising terraces and stairs between the building’s two wings create social spaces and places of collaboration both inside and out.
  • The building features five lecture halls, 17 general purpose classrooms, active learning classrooms, seminar rooms, and language and media labs.
  • The remaining 85,000 sf is dedicated to departmental offices for faculty and staff and also incorporates graduate student lounges and work areas to foster cross-departmental and faculty/student collaboration.

Photographer: Brad Feinknopf

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The connection to and continuation of the Voorhees Mall locks the building into the larger historic campus context. In addition, the building completes the space of the adjacent Honors College quad.”

Joe Pryse AIA

Architect, Elkus Manfredi Architects

Award

U.S. Green Building Council – New Jersey

Innovative School Project of the Year

Rutgers Academic West Wing
Rutgers Academic East Wing
Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail
Project

The LINQ Hotel & Casino

The LINQ Hotel & Casino

Las Vegas, Nevada
Client: Caesars Entertainment

The LINQ Hotel underwent a transformative renovation led by Elkus Manfredi, creating a property that appeals to the millennial customer through cutting-edge design, placemaking, and technology.”

Mike Salzman

Director of Development, Caesars Entertainment

Project Description

  • A reinvention of the former Imperial Palace hotel, the 2,250-room LINQ is an entirely transformed experience designed for millennials, the newest generation of Las Vegas guests.
  • Operational throughout the redesign and renovation, the new experience offers social connection, high-end technology, and a bold, graphic style; fresh, modern rooms feature floor-to-ceiling windows and Vegas-centric custom art.
  • Located on the Strip, the reimagined hotel now has a “living room” that welcomes guests into its social heart upon arrival and guides them to check-in, VIP lounge, gaming, and a luminescent lobby bar.

Photographer: Andrew Bordwin, pool exterior courtesy Caesars Entertainment

Read Project Description

The LINQ Hotel Casino reception desk
The LINQ Hotel Casino Bar Niche
The LINQ Hotel Casino Reception Seating
The LINQ Hotel Casino Jackpot Graphic
The LINQ Hotel Casino Room Graphic Sequins
Project

Pfizer at Six Ten Main/MIT

Pfizer at Six Ten Main/MIT

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company, Pfizer

Project Description

  • Designed for optimum flexibility, this 597,000-sf, two-building research and development campus provides new laboratories and offices for Pfizer and further enriches Kendall Square’s world-leading life science cluster.
  • With a program that includes street-level retail, offices, and laboratory/research facilities, the campus also provides parking for 650 cars on three levels below-grade.
  • Pfizer’s research facilities fill the seven-story South Building and most of the North Building, accommodating the company’s neuroscience, cardiovascular, metabolic, BTX, and endocrine disease research units.
  • Other tenants include CRISPR Therapeutics, LabCentral, KSQ Therapeutics, Bayer LifeHub Boston, Casebia Therapeutics, and Pfizer’s Centers for Therapeutic Innovation.

Photographer: Chuck Choi

Six Ten Main Street coutryard
Six Ten Main Street South Facade
Six Ten Main Street Colonade
Six Ten Main Street East Facade
Project

The Innovation and Design Building

The Innovation and Design Building

Boston, Massachusetts
Client: Jamestown LP

Project Description

  • The master plan for this repositioned 1.4‑million-sf former U.S. Army warehouse in Boston’s Seaport creates a dynamic district for innovators and designers; Elkus Manfredi also designed three tenant fit-outs in the repositioned building — Elkus Manfredi Architects’ office, Jamestown and Boston Art.
  • The transformed eight-story industrial building features cohesive signage and branding, and an animated pop-up market environment along its 1,400-foot-long pedestrian loading dock — now a promenade.
  • The first floor houses retail tenants in sync with the innovator/maker theme; upper floors are home to design, technology, and manufacturing.

Photographers: Chuck Choi, Jamestown LP

Innovation and Design Building Dry Dock Aerial
Innovation and Design Building Dry Dock Entrance
Innovation and Design Building
Innovation and Design Building Lobby
Innovation and Design Building Hallway
Project

Ink Block

Ink Block

Boston, Massachusetts
Client: National Development

Ink Block is a game changer, not only in the South End, but in the entire City of Boston. Elkus Manfredi’s design of the seven individual buildings that form the block has a fresh urban edge that is a catalyst for a thriving new neighborhood.”

Ted Tye

Principal, National Development

Project Description

  • This 463,000-sf mixed-use hub was developed on 6.2‑acre industrial site that was once home to the Boston Herald.
  • Five residential buildings, a hotel, and ground floor retail combine to create a dynamic 24/7 urban neighborhood.
  • Re-envisioned block honors site’s history and links formerly disconnected industrial and residential neighborhoods.
  • Three rental and two condominium buildings are each designed with a different aesthetic vernacular to appeal to multiple tenant profiles.

Gustav Hoiland (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Pattern and texture are of critical design interest to me. More than mere surface treatment, they add depth, vitality, and meaning to architecture.”

Honor Merceret LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

Karen Sakey
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

My favorite part of Ink Block is the strong vision for the site and the design concepts developed for each building. We took inspiration from the industrial history of the site, the printing presses from the Boston Herald factory, the cartoons from the newspaper funnies — the list goes on. Overall it was a fun, collaborative process with the client, and the concept drove our design to be a success!”

Karen Sakey  IIDA, LEED AP ID+C

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Ink Block Dinner Party
Ink Block Sepia Lobby Seating
Ink Block Sepia Roof Terrace