Project

The St. Regis Residences, Boston

The St. Regis Residences, Boston

Boston, Massachusetts
Client: Cronin Development for The St. Regis Residences, Boston

Project Information

  • Overlooking Boston Harbor, the design of the twisting sculptural form of the St. Regis Residences, Boston, celebrates the forces of the sea and evokes the billowing sails of ships plying the harbor.
  • The 22-story building in Boston’s Seaport District is designed for LEED Silver certification with 114 condominiums, 10,000 square feet of restaurant space, and an underground garage.
  • A large open-air deck at ground level wraps around the building for public enjoyment, completing another segment of Boston’s Harborwalk.

Renderings: Neoscape and Elkus Manfredi Architects

Street level view of St. Regis Residences, Boston
Amenity Loung at the St. Regis Residences, Boston
Woman in bathingsuit at pool at the St. Regis Residences, Boston
View from inside the St. Regis Residences, Boston
View of St. Regis Residences, Boston, from B Street
Project

The Paramount at Miami Worldcenter

The Paramount at Miami Worldcenter

Miami, Florida
Client: Paramount Ventures

Project Information

  • The Paramount is a LEED Silver-certified residential tower located at the heart of the vibrant mixed-use Miami Worldcenter, a 27-acre development master planned by Elkus Manfredi in downtown Miami, which is also certified LEED Silver.
  • The soaring curvilinear glass tower offers 570 residential units over 55 floors.
  • Its nine-story podium includes publicly accessible world-class retail and structured parking. A rooftop garden and pool deck, soccer pitch, and children’s play area is among the amenities available to residents.

Photos: PARAMOUNT Miami Worldcenter team and affiliates, © Kevin Vildósola / ODP Architecture and Design

View of pool looking up at The Paramount at Miami Worldcenter
View over the rooftop pool of the Miami skyline from The Paramount at Miami Worldcenter
Lobby at The Paramount Miamia Worldcenter
Interior living space at The Paramount Miami Worldcenter
Project

White Elephant Palm Beach

White Elephant Palm Beach

Palm Beach, Florida
Client: New England Development

Project Description

  • The comprehensive design for this reimagined historic property introduces a new aesthetic to Palm Beach: Effortlessly refined, gracious with a touch of wit, and filled with 20th and 21st-century original artwork curated especially for the White Elephant Palm Beach.
  • As the new sister hotel to New England Development’s White Elephant Nantucket, this Palm Beach destination is a contemporary interpretation of Mediterranean revival architecture that supports the same meticulous standard of service for its sophisticated global guests.
  • Built in the 1920s and designated a historic landmark in 1980, designers reimagined the venerable structure to create a gracious four-story hotel with 13 rooms and 19 suites.
  • Black-and-white awnings and black trim against a fresh white stucco finish highlight the classic architecture while lending a contemporary look to the structure.
  • Interiors are infused with layered finishes and patterns, custom-made furniture, and historic details all set against a palette of soft warm and cool neutrals that capture the quality of Palm Beach light.

Photography: Chi-Thien Nguyen/Elkus Manfredi Architects

Seating area in the lobby parlor
Breakfast area in the gallery of White Elephant Palm Beach with artwork by Bernhard Buhmann flanking a historic fireplace
A two-room suite with a seating area in forground and behind pocket-sliding doors a bedroom
new pool in the courtyard of White Elephant Palm Beach incorporates two historic wing walls as privacy screens for sunbathers
A guest room's outdoor space that faces the courtyard features historic walls with scalloped details and the discrete glass additions to the top that bring them up to code
Project

401 Park Repositioning

401 Park Repositioning

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • Opened in 1928, the 1M-square-foot Sears Roebuck & Co. store, warehouse, and distribution center was a retail powerhouse until Sears abandoned the building in 1988.
  • Now called 401 Park, the historic landmark is once again a neighborhood cornerstone, paying homage to the Fenway’s legacy while serving as a dynamic day/night destination for visitors, workers, and residents.
  • The mixed-use hub links Boston’s Fenway and Longwood Medical neighborhoods by activating common areas on the garage level, ground-floor lobby, and second-floor atria and lobby as well as the exterior realm.
  • Design solutions include creating a new social entry space, stripping interiors to reveal the building’s authentic character, creating a custom railing with Boston-centric names and places, creating a space for the 25,000-sf Time Out Market food hall, and introducing public art inside and out.

Photos: © Robert Benson and Connie Zhou

Architects created a grand atrium at 401 Park but cutting away sections of floor plate and revealing the building's industrial character
The three-level iron staircase leads from the ground-floor lobby up to the second level lobby with two office atria, or down to underground parking.
Stairwell in atrium at 401 Park
An extension of the second level lobby overlooks the constant activity in Time Out Market, as does the office space on the right-hand side.
The project's one-acre community park—"The Green"—is a transformed parking lot. A green oasis that welcomes the public, artist Nicole Eisenman's playful outdoor sculpture, "Sketch for a Fountain," anchors a corner, while Time Out Market's outdoor terrace enlivens the building edge.
Project

One Broadway Lobby

One Broadway Lobby

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company

Project Description

  • Repositioning the 4,500-sf lobby in the One Broadway office tower introduces a vibrant, welcoming space for people to connect, collaborate, and recharge.
  • In a unique departure from traditional lobby design, comfortable seating and a spacious communal worktable offer alternative workspaces for visitors and building tenants.
  • Wall treatments, furniture, light fixtures, and drapery create definition in the open space. Acoustical solutions include a wall of fabric-wrapped tiles, acoustic tiles that disappear into each ceiling waffle, and large area rugs.
  • A wall-sized glass garage door swings open to connect the adjacent restaurant to the lobby, adding to warm and welcoming atmosphere.

Photos © Adrian Wilson

Comfortable seating areas provide opportunities for coworking and conversation or quiet work.
Laptop tables turn the seating banquette into an alternative workspace
The wall-sized garage door opens to connect the lively restaurant to the lobby area.
Banquette seating with felt-wrapped acoustical tiles
artwork relected in table
Project

Auerbach Center at Boston Landing

Auerbach Center at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: Boston Celtics, NB Development Group, LLC

Project Description

  • Named for the legendary Celtics coach, the 70,000-sf Auerbach Center at Boston Landing dramatically cantilevers toward a major commuter highway atop a mixed-use building that is elegantly massed as a skewed stack of three two-story elements.
  • Lighting, materials, and color considerations purposefully chosen to help simulate game-day experiences; the practice courts feature the team’s signature red oak parquet flooring.
  • Highlights include a sports science lab, training/recovery facilities, a therapeutic floatation tank, and a medical room with bone-imaging capability. Court-embedded “force-and-motion” floor plates collect data on player performance.

Photographer: © Robert Benson

view of weight room looking into courts at Celtics' practice facility
view from office perch over practice courts
locker room at Celtics' practice facility
spa facilities at Celtics' practice facility
detail of stacked massing for Auerbach Center
Project

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

Boston, Massachusetts
Client: University of Massachusetts Building Authority, Capstone Development Partners

Project Description

  • 263,000-square-foot, certified-LEED-NC Gold facility comprised of two buildings framing a new pedestrian path leading into the heart of the school’s Columbia Point campus.
  • Including 1,077 beds, this first residence hall in the campus’ history offers a diverse mix of room types organized around distinct living communities.
  • The facility also accommodates several multi-purpose spaces, conference rooms for group study, administrative offices, and a 500-seat dining hall.

Photographer: Robert Benson and Bruce T. Martin (dorm room)

Project

Meriel Marina Bay

Meriel Marina Bay

Quincy, Massachusetts
Client: Hines, Redgate Development

Project Description

  • This amenity-rich, mixed-use residential complex offers 352 apartments in an oceanside community just south of downtown Boston.
  • The firm designed all common areas, including the lobbies, club rooms, lounges, fitness center, and kitchen/café spaces.
  • Design touches, like a handmade felted wool wall-covering, lends softness while the colors throughout the space transition from rich ocean hues to earthy tones.

Photographer: Andrew Bordwin

Award

Honorable Mention – Illumination Awards

Illuminating Engineering Society, Boston and Rhode Island Section, 2019

Award

Finalist – Residential Development Interiors

World Interior News, 2018

Project

One Seaport

One Seaport

Boston, Massachusetts
Client: Berkshire Group, WS Development, Boston Global Investors

Project Description

  • Two separate, interactive mixed-use buildings covering two city blocks, each building with a three-story base of retail, restaurant, and entertainment venues.
  • Atop the two podia are two 22-story residential towers offering 832 apartments, including nearly 100 “innovation units.”
  • Generous amenities include a 24-hour concierge, underground parking, bicycle storage, and an 8,000-square-foot common space, a business center, fitness center, and a play area for pets.
  • Provides 24/7, pedestrian-friendly street life to this rapidly growing neighborhood.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors) and Mark Flannery (exteriors)

Project

Draper

Draper

Cambridge, Massachusetts
Client: Draper

Together with Elkus Manfredi, we are creating the next generation of Draper — collaborative, collegial, entrepreneurial, fostering open innovation while maintaining strict security protocols demanded by our work.”

Elizabeth Mora

Chief Administrative Officer, Vice President of Finance and Administration

Project Description

  • Reinvented the 456,055-square-foot headquarters—organized around a new steel and glass atrium—to create a more open work environment ripe for spontaneous exchanges.
  • The atrium transforms a previously outdoor plaza into a vibrant space that fosters collaboration and exploration both with a public side and an employee-only side.
  • Interior executive area features a 4:1 ratio of open workstations to private offices, all of which are glass-fronted to reduce hierarchy and maintain transparency across all departments.
  • Daylight reaches deep into all work areas, and pops of bright color infuse the offices with vitality.

Photographer: Jasper Sanidad, Andrew Bordwin, and Eric Laignel

Read Project Description

Award

Illuminating Engineering Society

Boston and Rhode Island Section

The Edwin F. Guth Memorial Award for Interior Lighting Design