Project

Raptor Group

Raptor Group

Boston, Massachusetts
Client: James Pallotta Raptor Group

Project Description

  • Raptor Group’s headquarters functions as workspace, art gallery, and social setting.
  • Industrial materials that celebrate the harborfront, such as reclaimed wood, polished concrete, and exposed ceilings, juxtaposed with refined elements including detailed millwork and felt wall finishes create a sophisticated gallery-like environment.
  • Collaboration zones with writable wall surfaces, employee café, and fitness center are all venues for informal interaction and collaboration.

Photographer: Jasper Sanidad

Project

New Balance Headquarters

New Balance Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

The headquarters is a space where our associates can thrive and the brand can continue to grow, fulfilling its promise by pushing forward to deliver the best in innovative footwear and apparel.”

Jim Davis

CEO, New Balance

Project Description

  • The 250,000-sf headquarters anchors a new 14-acre health and wellness district in Boston Landing.
  • The headquarters is the first LEED v2009 CS Platinum project in U.S. to achieve all Indoor Environmental Quality credits and third worldwide.
  • The new workplace features flexible, open, non-hierarchical workspace, large employee cafeteria, café, showrooms, and a community park.

Photographer: Robert Benson (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The once underutilized and fractured neighborhood has become a new cohesive health and wellness district for the City of Boston, thanks to the benchmarking design of the new home for New Balance.”

Hal Munger AIA, LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

New Balance HQ Cafeteria
New Balance HQ Cafe
New Balance HQ Timeline
New Balance HQ Entry Lawn
New Balance HQ night
Project

Potamus Trading

Potamus Trading

Boston, Massachusetts
Client: Potamus Trading LLC

Project Description

  • Headquarter interiors for entrepreneurial high-tech financial services firm is set on Boston Harbor.
  • Space streamlines workflow, flexes with firm growth, and works as a magnet for top talent.
  • Staff have quick access to trading floor from every area; kitchen supports informal collaboration/client entertaining; reception desk doubles as DJ booth; acoustically separate gaming room allows staff to unwind after markets close.

Photographer: Garrett Roland, Jasper Sanidad

Award

World Interiors News

Finalist – Workspace Interiors 

Potamus Trading Reception DJ Party
Potamus Trading Phone Room
Potamus Trading Graffiti Conference
Potamus Trading Sitting Area Private Office
Project

New York Genome Center

New York Genome Center

New York, New York
Client: New York Genome Center

Project Description

  • The New York Genome Center is the headquarters for an independent nonprofit consortium representing 18 world-class research institutions.
  • This 150,000-sf headquarters provides genomic sequencing laboratories and research facilities on seven floors of an existing building, allowing for future expansion. Amenities include a training center, 190-seat auditorium, and 100-seat café.
  • Labs, offices, and common areas feature demountable partitions, moveable lab furniture, and interchangeable plug-and-play utility systems for easy reconfiguration.

Photographer: David Joseph

New York Genome Center Auditorium
New York Genome Center Open Meeting
New York Genome Center Extraction Laboratory
New York Genome Center Sequencing Lab
New York Genome Center stair
Project

Vertex Pharmaceuticals Global Headquarters

Vertex Pharmaceuticals Global Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: The Fallon Company, Vertex Pharmaceuticals

Project Description

  • Fifteen-story building for global pharmaceutical campus creates 424,000 sf of research, laboratory, and office space, and 18,000 sf of retail and restaurant space.
  • Lab design and interior design for the entire 1.18-million-sf campus promotes free-flowing communication and scientific discovery.
  • Welcoming environment offers daylit research and laboratory facilities, open workstations, private offices, five types of collaboration space, centrally located employee “living rooms” on each office floor, and a 500-person café with a roof terrace overlooking Boston Harbor.

Photographer: Chuck Choi

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The tallest height was located at the periphery of the Fan Pier development, and its low-rise component was utilized to address the impact on the public realm and to create a massing relief at the center of Fan Pier. The curving of the upper component responds to the views from within the building and acknowledges the potential obstruction to Boston Harbor views from the neighboring buildings.”

Christian Galvao

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

Vertex Pharmaceuticals Cafeteria
Vertex Pharmaceuticals Lpunge
Vertex Pharmaceuticals Lab 2
Vertex Pharmaceuticals Laboratory
Project

WS Development

WS Development

Chestnut Hill, Massachusetts
Client: WS Development

Our culture has not changed, but this new space brings that culture front and center. People who came to see us in our old space didn’t get that. Now they do.”

Samantha David

COO, WS Development

Project Description

  • Corporate headquarters features high ceilings and warm wood finishes, supports teamwork, and reflects firm’s focus on social innovation.
  • Two-level open floor plan brings employees together in a sophisticated, welcoming “neighborhood” of natural gathering nodes.
  • Layout and design supports a strategic cultural transition to a more collaborative and innovative business model.

Photographer: Jasper Sanidad

Read Project Description

WS Development Stairs in Kitchen
WS Development Kitchen
WS Development Conference Room
WS Development private offices
Project

Jamestown Boston Office

Jamestown Boston Office

Boston, Massachusetts
Client: Jamestown LP

Elkus Manfredi helped us create a dynamic space that is modern, while paying homage to the historic waterfront that is our home in Boston.”

Michael Phillips

Principal and President, Jamestown LP

Project Description

  • Jamestown’s offices in its flagship Boston development — the 1.4 million-sf Innovation and Design Building—showcase an industrial aesthetic and historic waterfront references, and serve as a good marketing tool demonstrating to prospective tenants the building’s aesthetic and potential.
  • Natural materials, high ceilings, large windows, and glass-fronted rooms create a spacious team-oriented environment.
  • Sophisticated, comfortable workplace combines multi-use activity hubs, harvest table workstations, meeting rooms, private offices, communal kitchen, and reception.

Photography: Jasper Sanidad, Jamestown LP

Read Project Description

Jamestown Offices Table
Jamestown Offices Private
Project

Boston Art

Boston Art

Boston, Massachusetts
Client: Boston Art

Elkus Manfredi took on a challenging project in working with Boston Art to design our space. The usage of our interior is so unique and atypical. The idea is that when people come into our space, we want them to imagine their new space, and we ask them to help us curate what art acquisitions would best benefit them. The big ‘aha’ moment occurred to the Elkus Manfredi team when they realized that we don’t want to be a clean white cube like so many other art galleries. We are more of a working studio. As such, you can see the massive art storage racks, not hidden but front and center, just like you would see if you were paying a visit to an artist studio. We also collaborated on the idea that there should be minimal color in our furnishings, leaving it for the art to do the talking! The overall design intent is hip, industrial chic, and very much in line with the style of the architecture of the building.”

Jon Kirby

President, Boston Art

Project Description

  • This art consultancy’s new headquarters is housed in The Innovation and Design Building and supports collaborative consultant/client curation process.
  • Efficient, sophisticated hybrid workspace combines offices, gallery, open art storage, workstations, meeting, and studio space.
  • Open floor plan, clear sightlines, and glass walls maximize the sense of spaciousness.

Photographer: Eric Laignel

Read Project Description

Boston Art Reception
Boston Art Kitchen Pantry
Boston Art Metal Sculpture
Boston Art Open Office Work stations
Boston Art View Towards Team