Project

University of Southern Maine – Portland Commons Residence Hall and Career & Student Success Center

University of Southern Maine – Portland Commons Residence Hall and Career & Student Success Center

Portland, Maine
Client: Capstone Development Partners, University of Southern Maine

Project Description

  • Career and Student Success Center (CSSC) at University of Southern Maine, designed to LEED-Silver certification with a hybrid steel and mass timber structural system, will create a new, vibrant heart of the Portland campus.
  • The CSSC will include space for dining, student organizations, a university store, a Diversity center and veterans and career services.
  • As the first-ever student housing on the Portland campus, the Commons will add 585 beds for undergraduates in their upper-class years and graduate students. Designed to achieve Passive House sustainability certification, the two wings of the building embrace a central courtyard with common areas on the ground floor that spill out onto the street, providing visual interest and activity along a bustling entry point to campus.

 

Renderings by Elkus Manfredi Architects

Project

University of Chicago Woodlawn Residential and Dining Commons

University of Chicago Woodlawn Residential and Dining Commons

Chicago, Illinois
Client: University of Chicago, Capstone Development Partners

Project Description

  • The Woodlawn Residential and Dining Commons provides 1,298 students with an on-campus home; contributing to the University’s goal of 75 percent of undergraduates living on campus.
  • The residential program includes eleven houses with 118 residents per house, each house accommodating 30 percent of students in singles, 30 percent in doubles, and 40 percent in four-bedroom apartments.
  • The floor plans of each house are configured to promote collegiality within the house and interaction between upperclassmen in apartments and underclassmen in the single and double accommodations.
  • The Commons offers state-of-the-art amenities including academic study spaces, social spaces, and a vibrant dining common with capacity for 650 students.

 

 

Photographer: Brad Feinknopf

Project

Stockton University

Stockton University

Atlantic City, New Jersey
Client: Stockton University, AC Devco

Project Description

  • The nearly 216,500-square-foot, 533-bed residence hall sits along Atlantic City’s iconic boardwalk and offers ground floor retail uses and multiple outdoor amenity spaces for students.
  • The entire site is raised above the boardwalk level by two feet and includes ample rain gardens, reducing the impact of potential storm surge and increased rainfall due to climate change.
  • The residence hall also features a highly sustainable building envelope with a thermally broken green girt system and high-performance glass, both of which reduce the overall energy load on the building.
  • First floor amenities include a living room, fitness center, study rooms, lounge, and a monumental stair leading to a second floor common area. The apartment-style dorms on floors two through five include units from studios to six beds.

Photos © Tim Dinofa

Vieo on Atlantic Avenue
Looking out to courtyard from common room
Common room by fireplace
Student dorm room
Private bedroom
Project

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

University of Massachusetts Boston Student Residence Hall and Dining Commons

Boston, Massachusetts
Client: University of Massachusetts Building Authority, Capstone Development Partners

Project Description

  • 263,000-square-foot, certified-LEED-NC Gold facility comprised of two buildings framing a new pedestrian path leading into the heart of the school’s Columbia Point campus.
  • Including 1,077 beds, this first residence hall in the campus’ history offers a diverse mix of room types organized around distinct living communities.
  • The facility also accommodates several multi-purpose spaces, conference rooms for group study, administrative offices, and a 500-seat dining hall.

Photographer: Robert Benson and Bruce T. Martin (dorm room)

Project

Emerson College: Dining Center

Emerson College: Dining Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • Totaling 18,000 square feet and seating 550, the Dining Center’s two distinct levels are connected by a grand open staircase.
  • The upper level designed for daytime use connects to the street and Boston Common, the lower level provides a safe, College-controlled environment particularly in the evening.
  • Seating on both levels features multiple food stations, providing diverse options including vegan, ethnic, fusion, casual, comfort, and other styles of cuisine.
  • Demonstrates a creative reinvention/restoration of three long-underutilized retail spaces on the College’s Theatre District campus

Photographer: Peter Vanderwarker

Project

Emerson College: Two Boylston Place

Emerson College: Two Boylston Place

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • 18-story, 375-bed residence hall offers suites, single, double, and triple student residences in the heart of the college’s growing campus in Boston’s historic Theatre District.
  • Features five themed, destination common rooms that address the urban campus’s need for indoor and outdoor communal student spaces.
  • Designed to achieve LEED-NC Gold while preserving and incorporating the façade of an historic Ancient Landmark Building into the new structure.

Photographer: Peter Vanderwarker

Project

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston, Massachusetts
Client: Boston University

It is exciting to have this new state-of-the-art theater as the centerpiece for the role that the students and faculty of the School of Theatre play in infusing the arts into our campus.”

Robert A. Brown

President, Boston University

Project Description

  • The 75,000-sf facility unifies the College of Fine Arts School of Theatre with features that support all aspects of theatre production and performance arts.
  • Innovative building materials contribute to the architecturally stunning façade that elevates the university’s presence on Commonwealth Avenue.
  • Program elements include a 21,000-square-foot multi-functional studio theatre for an audience of 250; a Production Center that houses paint, set, and scene shops; plus faculty offices and teaching spaces.

Photographer: Robert Benson & Eric Laignel

Read Project Description

Facade detail of the BU Booth Theatre
Rear exterior of BU Booth Theatre
Hallway in th e BU Booth Theatre
Set production and painting area in the BU Booth Theatre
students working in studio
Project

The Ohio State University – South Campus Gateway

The Ohio State University – South Campus Gateway

Columbus, Ohio
Client: The Ohio State University

We have felt very satisfied, very comfortable with the decision to hire Elkus Manfredi. They really understand the demands of urban design and the complexities of mixing uses in buildings.

Terry Foegler

Former Associate Vice President, Planning and Real Estate Operations at The Ohio State University

Project Description

  • This 887,000-sf mixed-use development has transformed a neglected urban area—and the main entry to the campus—to create a welcoming college-town environment and sense of arrival to the OSU campus.
  • Strategically planned mixed-use programming included 225,000-sf of street-level retail, 12 restaurants, an eight-screen cinema, 180 residences, and the relocated University bookstore.
  • A unifying urban design project, the Gateway has made the University’s cultural resources more available to the City of Columbus, creating incentive for junior faculty and others to live in surrounding residential neighborhoods, thereby reclaiming the formerly rundown area.

Photographer: Brad Feinknopf

Read Project Description

Award

Excellence in Architectural Design

AIA Ohio, 2007

Project

Harvard University Graduate Commons

Harvard University Graduate Commons

Cambridge, Massachusetts
Client: Harvard Real Estate Services

Project Description

  • Bringing new graduate student housing to Harvard’s Cambridge campus, this six-story residence hall transforms the edge of the University’s campus in the Riverside neighborhood.
  • Featuring 141 apartments plus 189 parking and 104 bicycle spaces on three levels below grade, the building’s design incorporates a façade of brick, copper, limestone, and granite—materials that closely relate to the vernacular of Harvard’s historic River Houses.
  • Bridging the architectural variety of the site’s context—from adjacent University towers to the pedestrian-scaled residential neighborhood—required careful urban design that balanced massing, and stepped heights and setbacks to recogonize adjacent residences.

Photographer: Robert Benson

Harvard University Graduate Commons day exterior
Harvard University Graduate Commons Exterior
Harvard University Graduate Commons Trellis
Project

Rutgers Academic Building

Rutgers Academic Building

New Brunswick, New Jersey
Client: New Brunswick Development Corporation

Quality of life is important. These types of buildings help Rutgers market itself as the preeminent public research university in the region, and that translates to us being able to attract corporations — existing companies, start-ups, and entrepreneurs — to locate to New Brunswick, which in turn helps to create job growth.”

Chris Paladino

President, DEVCO (New Brunswick Development Corporation)

Project Description

  • The 211,518-sf Rutgers Academic Building connects the academic core of the University’s historic New Brunswick campus with the student residences of North Campus. Tiered interior spaces and a series of rising terraces and stairs between the building’s two wings create social spaces and places of collaboration both inside and out.
  • The building features five lecture halls, 17 general purpose classrooms, active learning classrooms, seminar rooms, and language and media labs.
  • The remaining 85,000 sf is dedicated to departmental offices for faculty and staff and also incorporates graduate student lounges and work areas to foster cross-departmental and faculty/student collaboration.

Photographer: Brad Feinknopf

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The connection to and continuation of the Voorhees Mall locks the building into the larger historic campus context. In addition, the building completes the space of the adjacent Honors College quad.”

Joe Pryse AIA

Architect, Elkus Manfredi Architects

Award

U.S. Green Building Council – New Jersey

Innovative School Project of the Year

Rutgers Academic West Wing
Rutgers Academic East Wing