Project

The Grove

The Grove

Los Angeles, California
Client: Caruso Affiliated

It was very important for me to try to transport people to a better place and time. I wanted to create a Main Street for a city that does not have one.”

Rick Caruso

CEO, Caruso Affiliated

Project Description

  • Winner of seven national awards, the 600,000-sf open-air development is a thriving, urban, pedestrian-oriented retail and entertainment destination.
  • Connected to the Los Angeles Farmers Market and centered around a “Main Street” and a “Town Green” – in a city that has neither – the master plan uses active, welcoming public spaces as anchors.
  • Pedestrian-scaled streetscapes and an overall European aesthetic creates a spirited sense of place.

Photographer: RMA Architectural Photographers

Read Project Description

Award

Award for Excellence

Urban Land Institute, 2003

Award

Best New Shopping Center (400,000–1,000,000 Square Feet)

International Council of Shopping Centers, 2003

Award

Gold Nugget Award of Merit

Pacific Coast Builders Conference, 2002

Award

Best Commercial Retail Project

Pacific Coast Builders Conference, 2002

Project

The Americana at Brand

The Americana at Brand

Glendale, California
Client: Caruso Affiliated

Project Description

  • An eight-block mixed-use redevelopment, this thriving family lifestyle destination revitalizes its neighborhood and provides 600,000 sf of stores and restaurants, 338 residences, a 1.6‑acre park, and parking.
  • Planned along Brand Boulevard and around a new park, the development includes active street-level shops and restaurants.
  • New and existing streets connect the site with its surrounding urban context; sidewalks are wide, with specialty paving, planting, and lighting.

Photographer: RMA Architectural Photographers

Award

Pacific Coast Builders Conference

Gold Nugget Grand Award

Award

California Redevelopment Association

Award of Excellence — Mixed-Use Development

Award

International Council of Shopping Centers US Design and Development Awards

Innovative Design and Development of a New Mixed-Use Project

Americana at Brand Caruso Way
Americana at Brand Cinema Fountain
Americana at Brand Cinema 2
Americana at Brand Americana Way
Americana at Brand pool
Project

Harvard University Graduate Commons

Harvard University Graduate Commons

Cambridge, Massachusetts
Client: Harvard Real Estate Services

Project Description

  • Bringing new graduate student housing to Harvard’s Cambridge campus, this six-story residence hall transforms the edge of the University’s campus in the Riverside neighborhood.
  • Featuring 141 apartments plus 189 parking and 104 bicycle spaces on three levels below grade, the building’s design incorporates a façade of brick, copper, limestone, and granite—materials that closely relate to the vernacular of Harvard’s historic River Houses.
  • Bridging the architectural variety of the site’s context—from adjacent University towers to the pedestrian-scaled residential neighborhood—required careful urban design that balanced massing, and stepped heights and setbacks to recogonize adjacent residences.

Photographer: Robert Benson

Harvard University Graduate Commons day exterior
Harvard University Graduate Commons Exterior
Harvard University Graduate Commons Trellis
Project

Union Trust Building

Union Trust Building

Pittsburgh, Pennsylvania
Client: The Davis Companies

Having grown up in Pittsburgh, I have marveled at the Union Trust Building’s stunning design since childhood. Elkus Manfredi’s vision for the building enabled us to overcome the obstacles and transform it into a stunning and successful business destination, known not only for its grandeur and sense of dignity, but for its warmth, vitality and contemporary functionality. With Elkus Manfredi as a key partner, it’s beyond fulfilling to have realized the great potential of the property and to propel it into the future as a key part of the dynamic renaissance that the city is currently experiencing.”

Jon Davis

CEO, The Davis Companies

Project Description

  • Originally built in 1918 and filling a full city block in downtown Pittsburgh, this long-neglected Flemish Gothic masterpiece has been restored and repositioned, its interiors transformed from a drab pass-through into a vibrant work/play destination.
  • The extensive modernization program incorporates new energy-efficient HVAC and electrical systems, 12 upgraded elevators, below-grade parking for 190 cars, and renovation of the four tenant entries.
  • Highlights include repairs to the sandstone façades, terra-cotta-tiled mansard roof, and interior marble floors and walls; restoration of the 40-foot-diameter Tiffany glass dome; and the addition of spectacular custom-designed hand-tufted carpeting throughout the public spaces.

Photographer: Andrew Bordwin (interiors), Robert Benson (exteriors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Union Trust was so much more than an historic restoration of this unique example of Flemish Gothic architecture; the sustainability aspect of this project was of equal importance. The fact that we could reposition a building of this era to successfully compete with new construction in today’s market was immensely gratifying.”

Ross Cameron RIBA

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

CT Nguyen
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Working in historic buildings always has its challenges, but sometimes you find treasures. Where someone may see a dusty mechanical space, unusable with trusses running through the middle, we see a dynamic fitness center, filled with character showcasing the heritage of the ‘Steel City.’”

CT Nguyen

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Union Trust Roofer Corner Detail
Union Trust Atrium View From Above
Union Trust Dome
Union Trust Lobby Detail
Project

Ink Block

Ink Block

Boston, Massachusetts
Client: National Development

Ink Block is a game changer, not only in the South End, but in the entire City of Boston. Elkus Manfredi’s design of the seven individual buildings that form the block has a fresh urban edge that is a catalyst for a thriving new neighborhood.”

Ted Tye

Principal, National Development

Project Description

  • This 463,000-sf mixed-use hub was developed on 6.2‑acre industrial site that was once home to the Boston Herald.
  • Five residential buildings, a hotel, and ground floor retail combine to create a dynamic 24/7 urban neighborhood.
  • Re-envisioned block honors site’s history and links formerly disconnected industrial and residential neighborhoods.
  • Three rental and two condominium buildings are each designed with a different aesthetic vernacular to appeal to multiple tenant profiles.

Gustav Hoiland (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

TEAM MEMBER SPOTLIGHT

Pattern and texture are of critical design interest to me. More than mere surface treatment, they add depth, vitality, and meaning to architecture.”

Honor Merceret LEED AP

Architect, Elkus Manfredi Architects

Karen Sakey
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

My favorite part of Ink Block is the strong vision for the site and the design concepts developed for each building. We took inspiration from the industrial history of the site, the printing presses from the Boston Herald factory, the cartoons from the newspaper funnies — the list goes on. Overall it was a fun, collaborative process with the client, and the concept drove our design to be a success!”

Karen Sakey  IIDA, LEED AP ID+C

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

Ink Block Dinner Party
Ink Block Sepia Lobby Seating
Ink Block Sepia Roof Terrace
Project

Van Ness Residences

Van Ness Residences

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Van Ness is a microcosm of the best of Boston. It has taken the neighborhood to a whole new level, bringing together a dynamic mix of professionals who live in its contemporary and striking residences, and those who work within its flexible office spaces. We are seeing a total transformation of the blocks between Van Ness and Boylston Streets with new restaurants and appealing retail continuing to sprout up, which is a testament to the impact of this project.”

Joel Sklar

President and Principal, Samuels & Associates

Project Description

  • This 116,160-sf tower with 172 apartments is the residential component of the 870,000-sf mixed-use Van Ness development, a major component in the revitalization of Boston’s Fenway neighborhood.
  • The nine-story building, built atop a four-level retail podium, features signature residential design and amenities, including a rooftop terrace, fourth-level landscaped terrace, plus a fitness center, gaming lounge, TV lounge, and executive conference room.

Photographer: Chuck Choi (exteriors), Garrett Roland (interiors), Jasper Sanidad (interiors)

Read Project Description

Emily Bulkeley
TEAM MEMBER SPOTLIGHT

The design was inspired by the Emerald Necklace, a continuous chain of nine public parks intertwined within Boston’s Fenway neighborhood. The reception area invites the outdoors in with an explosion of lush green living walls accompanied by natural timber and floral jewel-tone materials. The custom bronze welcome desk, showcasing a raised map of the surrounding neighborhood, grounds the space.”

Emily Bulkeley

Interior Designer, Elkus Manfredi Architects

 

Van Ness Residences Reception Lobby Green Wall
Van Ness Residences Ground Floor Elevator
Van Ness Residences Amenity Bar
Van Ness Residences Terrace
Van Ness Residences Roof Deck
Project

The Paramount Center

The Paramount Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

The vision for Emerson is to develop the coolest, hippest, most compelling destination in downtown. The Paramount Center is truly a center for creative collaboration among students, faculty, performers, and the public. As the College had originally hoped, this facility is fully realizing its important role at the heart of Emerson’s mission.”

Lee Pelton

President, Emerson College

Project Description

  • A key component of Emerson’s new campus in Boston’s Theatre District, this 39,200-sf, mixed-use development joined together new construction with the landmarked Paramount Theatre and adjacent Arcade building, plus a neighboring backlot.
  • The Center incorporates the renovated Paramount Theatre, a black box theatre, a scene/prop shop, rehearsal spaces, classrooms, a sound stage, a film screening room, plus a 262-bed residence hall and 150-seat streetfront restaurant.
  • The renovated Paramount Theatre is now a 590-seat live-performance space used for performances by both students and professional artists from all over the world through the ArtsEmerson program.

Photographer: Peter Vanderwarker

Read Project Description

Award

Preservation Honor Award 

National Trust for Historic Preservation, 2011

Award

Paul E Tsongas Award

Preservation Massachusetts, 2011

Award

Merit Award

United States Institute of Theater Technology, 2011

Award

Design Excellence Award – Venues

Live Design Magazine, 2011

Award

Awards of Merit – Exterior and Interior Lighting

Illuminating Engineering Society, 2011

Award

New England Design Award

American Institute of Architects, New England Chapter, 2010

Award

Preservation Achievement Award – Significant Rehabilitation / Restoration

Boston Preservation Alliance, 2010

Award

Honor Award for Design Excellence

Boston Society of Architects, 2010

Award

Building Project of the Year – Renovation / Modernization Less Than $100 Million

Construction Managers Association of America – New England Chapter, 2010

Award

Best of 2010, Project of the Year – Renovation / Restoration

New York Construction Magazine, 2010

The Paramount shop
The Paramount
The Paramount
The Paramount
The Paramount
Project

The Modern at Fort Lee

The Modern at Fort Lee

Fort Lee, New Jersey
Client: SJP Properties

Project Description

  • Rising from a podium above the Palisades and the Hudson River and clad in taut glass curtainwall, this mixed-use lifestyle development makes a striking statement and creates a new landmark combining residences, retail, and dining with easy access to Manhattan.
  • The two 47-story towers offer 902 luxury apartments and a collection of shared residential amenities, including flexible lounge and dining areas, private outdoor barbeque niches, a large pool, a great lawn area with a jumbotron, fitness venues, a spa, and a business center.
  • The site’s 1.75-acre public park features a destination restaurant.

Photographers: Robert Benson (exteriors), Evan Joseph (exteriors and interiors), Adrian Wilson (interiors), Terrace aerial courtesy of Melillo + Bauer Associates

The Modern Sky
The Modern Reception
The Modern Lawn
Project

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Warrior Ice Arena at Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

Project Description

  • Designed to National Hockey League standards, this official practice arena for the Boston Bruins is a central component of Boston Landing, a mixed-use health and performance campus in Boston’s Brighton neighborhood.
  • Designed to accommodate 650 spectators for professional Bruins practice, amateur and intercollegiate competition, and public events, the 74,000-sf arena and and training facility includes retail space, a concessions concourse, function rooms, and the Bruins non-gameday home.
  • The 220-foot-long curtain wall creates a dramatic presence for the Bruins on the Massachusetts Turnpike at a location highly visible to commuters entering and exiting Boston. The arena is connected to 80 Guest Street, a 180,000-sf office building, and New Balance Headquarters by a landscaped terrace.

Photographer: Robert Benson

Warrior Ice Arena Looking outside to restaurant
Warrior Ice Arena Public Cubby Area
Warrior Ice Arena Bruins Gym
Warrior Ice Arena Bruins Locker Room
Warrior Ice Arena Reception Lobby
Project

Boston Landing

Boston Landing

Boston, Massachusetts
Client: NB Development Group, LLC

Project Description

  • This 14-acre development in Brighton is Boston’s new health and wellness district and is anchored by New Balance’s five-story, 250,000-sf headquarters.
  • When complete, the district will also include a 295-unit residential tower, a 175-room hotel, retail and restaurant space, 650,000 square feet of office space for health-oriented tenants, world-class sports training facilities, and 1.4 acres of public open space.
  • Sports venues include Warrior Ice Arena, a skating rink available to the public that is the training facility for the Boston Bruins professional hockey team; the Auerbach Center, training facility for Boston’s professional basketball team, the Boston Celtics; and a 375,000-sf professional track and training center.

Renderings by Dennis Allain and Elkus Manfredi Architects, photography © Robert Benson and © Bruce Martin

Boston Landing from the Pike
Boston Landing Stop-n-Shop
Boston Landing Northeast
Boston Landing stadium
Boston Landing Life Street East