Project

WHOOP Headquarters

WHOOP Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: WHOOP

Project Information

  • A clean, modern, minimal aesthetic for this workplace interior design projects the tech-company’s entrepreneurial energy. Highly transparent workspaces puts the company’s commitment to technology and fitness on display.
  • The flexible, high-tech workspace includes a variety of formal and informal spaces for collaboration and entertaining clients as well as workstations for developing and testing its award-winning, wearable fitness tracker.
  • Building on the functionality and success of the original workplace finished in 2018, Elkus Manfredi designed an expansion in 2020 to add additional workspace as well as amenity spaces for clients and employees.

Photography © Andrew Bordwin

View from lobby looking into exercise room
Boardroom at WHOOP
A workstation looking into a glass-walled meeting room
Looking over a device display case into an exercise room
Cafe space in WHOOP headquarters
Project

Publicis Groupe

Publicis Groupe

Boston, Massachusetts
Client: Publicis Groupe

Project Information

  • Publicis Groupe’s new 215,000-sf workplace was co-created with its 1,500 employees and our designers to reflect the identities and cultures of several different companies coming together for the first time.
  • The result is a flexible, 100% activity-based workplace that supports employee choice of where and how to work, while consistent floor plans unify the entire workplace.
  • Every floor features a joy space—an informal café on each floor that reflects the brand’s culture and preferences and provides an inviting space to collaborate, relax, and find inspiration.
  • Common amenity spaces include a grand two-story amphitheater, a makers lab, a conference center with reconfigurable walls, and a spacious top-floor café with a rooftop terrace for employees to come together for a meal, meeting, or functions.

Photography © Eric Laignel

A two-story amphitheatre at Publicis Groups allows for all-staff meetings and presentations
Top-floor communal cafe space at Publicis Groupe
Touch-down work setting for casual meetings or brainstorming with views of Post Office Square
Work neighborhood with variety of work stations for employees to choose from
Work terrace on Level 10 at Publicis Groupe in Boston
Project

Aetna

Aetna

Wellesley, Massachusetts
Client: Aetna

Project Information

  • The new 80,000-sf office space supports the health company’s marketing and communications team with an inspiring, natural light-filled, collaborative environment.
  • Designers applied a “resi-mercial” approach to create a space that integrates the comfort of a modern residential aesthetic into highly specific and sophisticated work functions.
  • Designed with staff health and wellness in mind, every space type is ergonomically designed, from meeting rooms and individual offices to the wide range of informal spaces.
  • The spacious café filled with natural light helps to foster a sense of one cohesive community, allowing all staff to spontaneously connect and collaborate with each other.

Photography © Connie Zhou

Work stations with custom millwork lattice
A seating area for casual meetings in the pink lounge
Seating area in communal cafe
Seating detail in cafe
Project

One Broadway Lobby

One Broadway Lobby

Cambridge, Massachusetts
Client: MIT Investment Management Company

Project Description

  • Repositioning the 4,500-sf lobby in the One Broadway office tower introduces a vibrant, welcoming space for people to connect, collaborate, and recharge.
  • In a unique departure from traditional lobby design, comfortable seating and a spacious communal worktable offer alternative workspaces for visitors and building tenants.
  • Wall treatments, furniture, light fixtures, and drapery create definition in the open space. Acoustical solutions include a wall of fabric-wrapped tiles, acoustic tiles that disappear into each ceiling waffle, and large area rugs.
  • A wall-sized glass garage door swings open to connect the adjacent restaurant to the lobby, adding to warm and welcoming atmosphere.

Photos © Adrian Wilson

Comfortable seating areas provide opportunities for coworking and conversation or quiet work.
Laptop tables turn the seating banquette into an alternative workspace
The wall-sized garage door opens to connect the lively restaurant to the lobby area.
Banquette seating with felt-wrapped acoustical tiles
artwork relected in table
Project

Citizens Bank Corporate Campus

Citizens Bank Corporate Campus

Johnston, Rhode Island
Client: Citizens Bank

Project Description

  • 123-acre activity-based campus design convenes 3,000 employees from disparate location into a unified complex that supports a diverse range of private and collaborative work environments.
  • Complex consists of an 800-seat contact center, two four-story office wings, and an amenities building, all joined by a central connector building/main entrance.
  • A comprehensive graphics program brands both the corporate buildings as well as the campus with bold, eye-catching displays featuring core Citizens’ messaging.
  • Sustainability highlights include high-efficiency energy and lighting systems throughout the campus, composting and waste oil recovery system in the cafeteria, and a centralized waste-processing program to handle recycling and trash.

Photographer: Evan Joseph

rooflines reminiscent of barns
Technology bar at Citizens Bank Corporate Campus
connector hallway at Citizens Bank Corporate Campus
office areas at Citizens Bank Corporate Campus
Cafeteria at Citizens Bank Corporate Campus
Project

Charles River Associates Chicago

Charles River Associates Chicago

Chicago, Illinois
Client: Charles River Associates

Project Description

  • Transformed the consulting firm’s existing 35,620-sf office into a welcoming, daylight-filled, productive environment with a balance of private workspaces and collaborative gathering areas.
  • Adapted CRA’s standardized real estate metrics developed by Elkus Manfredi and implemented for other CRA office redesigns in Boston, New York, and Washington, D.C.
  • Created a visually-arresting staircase in the heart of the office that physically and emotionally connects the two floors and reflects light deep into the office.
  • Kindled collegiality and collaboration among staff by co-locating junior and senior colleagues in work neighborhoods and relocating the office’s café to staircase’s base.

Photographer: © Andrew Bordwin

coworkers having casual meeting in office cafe
coworkers having a conversation walking down open and airy office stairs
Chicago skyline through open office stairs and office cafe
employees sit by window in office cafe
blue writable wall in office area
Project

Draper

Draper

Cambridge, Massachusetts
Client: Draper

Together with Elkus Manfredi, we are creating the next generation of Draper — collaborative, collegial, entrepreneurial, fostering open innovation while maintaining strict security protocols demanded by our work.”

Elizabeth Mora

Chief Administrative Officer, Vice President of Finance and Administration

Project Description

  • Reinvented the 456,055-square-foot headquarters—organized around a new steel and glass atrium—to create a more open work environment ripe for spontaneous exchanges.
  • The atrium transforms a previously outdoor plaza into a vibrant space that fosters collaboration and exploration both with a public side and an employee-only side.
  • Interior executive area features a 4:1 ratio of open workstations to private offices, all of which are glass-fronted to reduce hierarchy and maintain transparency across all departments.
  • Daylight reaches deep into all work areas, and pops of bright color infuse the offices with vitality.

Photographer: Jasper Sanidad, Andrew Bordwin, and Eric Laignel

Read Project Description

Award

Illuminating Engineering Society

Boston and Rhode Island Section

The Edwin F. Guth Memorial Award for Interior Lighting Design

Project

Pier 4

Pier 4

Boston, Massachusetts
Client: Tishman Speyer Properties

Project Description

  • Mixed use office building with 20,000 square feet of rentable retail space on the ground floor and 367,400 square feet of rentable, first-class office space on the upper 12 floors..
  • Ground floor activated with restaurants, cafes, shops, and a pass-through lobby that connects to the public Harborwalk.
  • Penthouse level includes a terrace on the northwest side of the building overlooking Boston Harbor and the city skyline.
  • The use of a non-interlocking curtainwall marks an architectural first in Boston, allowing each façade to interact with its neighbors.

Photographer: Magda Biernat

Team Member Spotlight

Each massing move and its correspondent façade responds to the surrounding exterior site elements. The most visible, the East façade, expresses dynamic, meandering movement that is achieved by the shifting of paired floors. These moves have been carefully studied to avoid any interlocking of the intersecting floors.”

Christian Galvao

Vice President, Architectural Designer, Elkus Manfredi Architects

Project

Samuels & Associates Headquarters

Samuels & Associates Headquarters

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Project Description

  • This contemporary corporate headquarters reflects the company’s commitment to urban adaptive re-use by celebrating the 8,600-sf space’s industrial past as an automotive garage.
  • Design touches speak to the building’s history as well as the authentic, creative culture of the company and its entrepreneurial founder and chairman.
  • Four different meeting spaces off the welcoming reception area allow for private client meetings, and then can be opened up to create a larger space for entertaining and events.
  • Functional, comfortable workspaces accommodate 100 employees with a variety of public and private work areas.

Photographer: Eric Laignel

side table detail with plant in vase
Project

Van Ness Office

Van Ness Office

Boston, Massachusetts
Client: Samuels & Associates

Van Ness is a microcosm of the best of Boston. It has taken the neighborhood to a whole new level, bringing together a dynamic mix of professionals who live in its contemporary and striking residences, and those who work within its flexible office spaces. We are seeing a total transformation of the blocks between Van Ness and Boylston Streets with new restaurants and appealing retail continuing to sprout up, which is a testament to the impact of this project.”

Joel Sklar

President and Principal at Samuels & Associates

Project Description

  • This 239,000-sf, eight-story commercial tower provides contemporary workplaces within the 870,000-sf mixed-use Van Ness development in Boston’s Fenway neighborhood.
  • Partner to the Van Ness residence tower, the office tower offers open floor plans, high ceilings, inspiring views, and a lush landscaped fifth-floor terrace.
  • Three levels of underground parking provide 534 parking spaces.

Photographer: Chuck Choi (exteriors), Andrew Bordwin (interiors)

Read Project Description

Office Lobby Seating
Office Lobby Seating Area