Project

Cathedral of the Holy Cross

Cathedral of the Holy Cross

Boston, Massachusetts
Client: Archdiocese of Boston

Project Description

  • Originally consecrated in 1875, the Cathedral of the Holy Cross measures 364 feet long, 90 feet wide, and 120 feet high from the finished basement floor to the ridge of the nave attic.
  • Renovation of the Cathedral’s sanctuary and nave created a more expansive environment that brought the congregants closer to the altar.
  • New floor finishes, refreshed interior finishes, new liturgical appointments and furnishings, and restored historical paint details reinvigorated the interiors.
  • All of the Cathedral’s restored stained glass windows were illuminated with backlighting, while discretely placed, all-LED lighting fixtures introduced more light into the interiors.
  • Designers integrated new mechanical, electrical, and plumbing systems, including first-ever air conditioning for the sanctuary and nave, and fire protection systems.

Photos: © Robert Benson and George Martell

Cathedral of the Holy Cross evening exterior
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior nave looking toward rose window
Cathedral of the Holy Cross interior sanctuary and baptismal font
Cathedral of the Holy Cross columns with discreet LED lighting
Project

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston University Joan & Edgar Booth Theatre and College of Fine Arts Production Center

Boston, Massachusetts
Client: Boston University

It is exciting to have this new state-of-the-art theater as the centerpiece for the role that the students and faculty of the School of Theatre play in infusing the arts into our campus.”

Robert A. Brown

President, Boston University

Project Description

  • The 75,000-sf facility unifies the College of Fine Arts School of Theatre with features that support all aspects of theatre production and performance arts.
  • Innovative building materials contribute to the architecturally stunning façade that elevates the university’s presence on Commonwealth Avenue.
  • Program elements include a 21,000-square-foot multi-functional studio theatre for an audience of 250; a Production Center that houses paint, set, and scene shops; plus faculty offices and teaching spaces.

Photographer: Robert Benson & Eric Laignel

Read Project Description

Facade detail of the BU Booth Theatre
Rear exterior of BU Booth Theatre
Hallway in th e BU Booth Theatre
Set production and painting area in the BU Booth Theatre
students working in studio
Project

The Grove

The Grove

Los Angeles, California
Client: Caruso Affiliated

It was very important for me to try to transport people to a better place and time. I wanted to create a Main Street for a city that does not have one.”

Rick Caruso

CEO, Caruso Affiliated

Project Description

  • Winner of seven national awards, the 600,000-sf open-air development is a thriving, urban, pedestrian-oriented retail and entertainment destination.
  • Connected to the Los Angeles Farmers Market and centered around a “Main Street” and a “Town Green” – in a city that has neither – the master plan uses active, welcoming public spaces as anchors.
  • Pedestrian-scaled streetscapes and an overall European aesthetic creates a spirited sense of place.

Photographer: RMA Architectural Photographers

Read Project Description

Award

Award for Excellence

Urban Land Institute, 2003

Award

Best New Shopping Center (400,000–1,000,000 Square Feet)

International Council of Shopping Centers, 2003

Award

Gold Nugget Award of Merit

Pacific Coast Builders Conference, 2002

Award

Best Commercial Retail Project

Pacific Coast Builders Conference, 2002

Project

Harvard University Graduate Commons

Harvard University Graduate Commons

Cambridge, Massachusetts
Client: Harvard Real Estate Services

Project Description

  • Bringing new graduate student housing to Harvard’s Cambridge campus, this six-story residence hall transforms the edge of the University’s campus in the Riverside neighborhood.
  • Featuring 141 apartments plus 189 parking and 104 bicycle spaces on three levels below grade, the building’s design incorporates a façade of brick, copper, limestone, and granite—materials that closely relate to the vernacular of Harvard’s historic River Houses.
  • Bridging the architectural variety of the site’s context—from adjacent University towers to the pedestrian-scaled residential neighborhood—required careful urban design that balanced massing, and stepped heights and setbacks to recogonize adjacent residences.

Photographer: Robert Benson

Harvard University Graduate Commons day exterior
Harvard University Graduate Commons Exterior
Harvard University Graduate Commons Trellis
Project

The Paramount Center

The Paramount Center

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

The vision for Emerson is to develop the coolest, hippest, most compelling destination in downtown. The Paramount Center is truly a center for creative collaboration among students, faculty, performers, and the public. As the College had originally hoped, this facility is fully realizing its important role at the heart of Emerson’s mission.”

Lee Pelton

President, Emerson College

Project Description

  • A key component of Emerson’s new campus in Boston’s Theatre District, this 39,200-sf, mixed-use development joined together new construction with the landmarked Paramount Theatre and adjacent Arcade building, plus a neighboring backlot.
  • The Center incorporates the renovated Paramount Theatre, a black box theatre, a scene/prop shop, rehearsal spaces, classrooms, a sound stage, a film screening room, plus a 262-bed residence hall and 150-seat streetfront restaurant.
  • The renovated Paramount Theatre is now a 590-seat live-performance space used for performances by both students and professional artists from all over the world through the ArtsEmerson program.

Photographer: Peter Vanderwarker

Read Project Description

Award

Preservation Honor Award

National Trust for Historic Preservation, 2011

Award

Paul E Tsongas Award

Preservation Massachusetts, 2011

Award

Merit Award

United States Institute of Theater Technology, 2011

Award

Design Excellence Award – Venues

Live Design Magazine, 2011

Award

Awards of Merit – Exterior and Interior Lighting

Illuminating Engineering Society, 2011

Award

New England Design Award

American Institute of Architects, New England Chapter, 2010

Award

Preservation Achievement Award – Significant Rehabilitation / Restoration

Boston Preservation Alliance, 2010

Award

Honor Award for Design Excellence

Boston Society of Architects, 2010

Award

Building Project of the Year – Renovation / Modernization Less Than $100 Million

Construction Managers Association of America – New England Chapter, 2010

Award

Best of 2010, Project of the Year – Renovation / Restoration

New York Construction Magazine, 2010

The Paramount shop
The Paramount
The Paramount
The Paramount
The Paramount
Project

University of Florida Strategic Development Plan

University of Florida Strategic Development Plan

Gainesville, Florida
Client: University of Florida

The project team became fully immersed in the campus and community, understanding not only strengths, challenges, and opportunities, but also inner workings and relationships. The team — with expertise in urban design, real estate, transportation, campus planning, and strategic thinking — interviewed over 200 stakeholders and conducted a public symposium in which practitioners from peer institutions engaged in community conversations about experience and lessons learned.”

Dr. Charles Lane

Executive Vice President and COO, University of Florida

Project Description

  • 2,000-acre Strategic Development Plan created for the University of Florida and the City of Gainesville.
  • Collaboration between the University, the City of Gainesville, and Alachua County was open and transparent.
  • The Strategic Development Plan identifies opportunities for partnerships in innovation, entrepreneurship, governance, education, sustainability, urban design, culture, recreation, and transportation.

Renderings by Elkus Manfredi Architects & DumontJanks

Read Project Description

University of Florida Campus
University of Florida New American City
University of Florida Newell Drive
Project

Cutler Majestic Theatre

Cutler Majestic Theatre

Boston, Massachusetts
Client: Emerson College

Project Description

  • Originally built in 1903, this restored Beaux-Arts theatre is now both a high point for Boston theatergoers and a learning tool for Emerson students.
  • The painstaking restoration and renovation of the 26,000-sf theatre included researching the original palette; replicating seats, velvet curtains, and light fixtures; and re-creating custom wall coverings, paintings, and period carpeting.
  • Now a 21st-century theatre inside a 20th-century historic landmark, the modernized theatre includes upgraded infrastructure and theatre systems, the fully restored second balcony, expanded lobbies and seating capacity, and improved audience amenities.

Photographer: Bruce Martin

Award

National Trust for Historic Preservation

National Preservation Honor Award

Award

Boston Society of Architects

BSA/AIA

Honor Award

Award

League of Historic American Theatres

Outstanding Restoration Project

Award

Buildings Magazine

Grand Prize: Building Modernization

Award

Illuminating Engineering Society of North America

Outstanding Achievement in Lighting Design

Award

Massachusetts Historical Commission

Outstanding Achievement in Preservation

Award

Boston Preservation Alliance

Preservation Achievement Award

Award

Boston Society of Architects

BSA/AIA

Historic Preservation Award

Cutler Majestic Theater
Cutler Majestic Theater Lobby
Cutler Majestic Theater Balcony
Cutler Majestic Theater Box Seats
Cutler Majestic Theater detail